Bosbranden in vakantielanden, wat betekent dit voor jouw reis?

09 augustus 2021
4 Min. leestijd

Extreme hitte zorgt vaak voor veel problemen. Zo kunnen er bosbranden ontstaan die zich snel verspreiden over grote gebieden. Ook een aantal populaire vakantielanden worden geteisterd door de branden, zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland en Turkije.

Bosbranden in Europa

Het is niet ongewoon dat er in de zomer bosbranden door delen van Europa woeden. Door de dreiging in toeristische gebieden zorgen de branden voor een nieuwe klap in de toerismesector en veel reizigers zitten met vragen. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je nog een reis gepland heeft staan naar een gebied met bosbranden? Of als het vuur toch dichterbij komt dan in eerste instantie gedacht?

De Europese Commissie gebruikt het meetsysteem Copernicus om in kaart te brengen waar de bosbranden gaande zijn of waar ze makkelijk kunnen ontstaan. Wil je zelf kijken waar bosbranden momenteel zijn? Op de website van Copernicus kun je de actuele stand van zaken vinden. Ook kun je het reisadvies van een land controleren op deze website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bosbranden in uw vakantieoord

Op het moment dat er in jouw buurt bosbranden gaande zijn, is het vooral belangrijk om goed naar de lokale autoriteiten te luisteren. In de getroffen landen komen bosbranden vaker voor, waardoor politie en brandweer al eerder met dergelijke situaties om hebben moeten gaan. Zij kunnen de stand van zaken ter plekke het beste inschatten en vertellen welke stappen je moet ondernemen. Ga voor aanvullende informatie te raden bij de verhuurder van je vakantie-accommodatie.

Nog op reis

Als er bosbranden woekeren in het gebied waar je vakantie nog gepland staat, is er een kans dat deze vakantie geen doorgang kan vinden of dat je niet meer wilt vertrekken. Wanneer de touroperator de reis annuleert, heb je recht op je geld terug. Heb je echter de vlucht en accommodatie los geboekt, dan is dit een ander verhaal. Als je een losse reis en accommodatie hebt geboekt en je wilt niet gaan, terwijl het gebied in principe wel toegankelijk is, dan doe je er goed aan om te kijken wat jouw annuleringsverzekering dekt.

Is het in principe wel mogelijk om te gaan, maar twijfel je? Neem contact op met de touroperator of de vakantie-accommodatie bij twijfels. Zij kunnen de situatie ter plekke bekijken. Bij je reisorganisatie kun je kijken of het mogelijk is om de reis om te boeken naar een ander moment of een andere bestemming.

Kies je ervoor de reis wel door te laten gaan? Het ministerie van Buitenlandse zaken adviseert om de plaatselijke media goed in de gaten te houden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je gegevens achter te laten bij het ministerie. Zo kun je snel op de hoogte worden gebracht van eventueel gewijzigde reisadviezen. Je bent ook een stuk makkelijker vindbaar op het moment dat de situatie echt gevaarlijk wordt.

Alarmcentrale contacteren

Vakantiereizigers in getroffen gebieden kunnen met allerlei soorten vragen aankloppen bij de alarmcentrale Eurocross Assistance. Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over het willen veranderen van accommodatie. De alarmcentrale verwijst je dan door naar jouw reisorganisatie. Heb je niet bij een reisorganisatie geboekt? Dan ligt het in principe bij jezelf om een ander verblijf te regelen.

Ook met vragen over eerder huiswaarts keren kun je bij een alarmcentrale terecht. Dit kan ook de alarmcentrale van je reisverzekeraar zijn. Zij kijken met je mee in hoeverre je verzekering dekking biedt en helpen met het regelen van de terugreis.

Medische klachten

Het komt gelukkig weinig voor bij de huidige bosbranden, maar het kan zijn dat je lichamelijk letsel oploopt of medische klachten heeft gekregen na het inademen van rook. Neem bij een arts- of ziekenhuisbezoek altijd contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Ze kunnen je helpen met het vinden van een goede medisch specialist of een goed ziekenhuis, kunnen een vertaler regelen, als het nodig is, ontfermen zich over de zorgkosten.

Tips van de brandweer

Komt het vuur echt dichtbij? Probeer dan vooral rustig te blijven. Doe zelf geen pogingen om het vuur te blussen, maar vlucht naar veiliger gebied. Zoek de openbare weg op, anderszins grote verharde terreinen of de bebouwde kom.

Om de kans kleiner te maken dat het vuur je inhaalt of insluit, doe je er goed aan niet voor de brand uit of in de richting van de brand te lopen. Loop in plaats daarvan haaks op het vuur.

Zodra je daartoe in staat bent: bel het alarmnummer. In alle EU-landen, en een aantal andere, is dit 112. Geef je locatie zo nauwkeurig mogelijk door en volg de aanwijzingen van de autoriteiten zorgvuldig op. Meer informatie kun je vinden op de website van de brandweer.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 9 augustus 2021 met Suzan de Wit van Alarmcentrale Eurocross Assistance.

(Bron: Archief, Copernicus, Rijksoverheid, Brandweer, Nu.nl, NOS, RTL Nieuws, De Telegraaf. Foto: ANP)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!