Duitsland voert vanaf maandag 16 september grenscontroles in bij alle landsgrenzen, ‘duurt zeker 6 maanden’

09 september 2024
2 Min. leestijd

Duitsland heeft besloten om vanaf maandag 16 september 2024 bij alle landsgrenzen grenscontroles uit te voeren. Tijdens het afgelopen EK hebben de Duitse autoriteiten dat eerder gedaan, maar nu gaan ze het waarschijnlijk voor de komende 6 maanden aanhouden, melden onder meer de NOS en het Duitse medium Der Spiegel. Er komen veel mensen het land binnen zonder geldig visum en er zijn dreigingen van terreurorganisaties en criminaliteit.

Waarom worden de grenscontroles in Duitsland ingevoerd?

Minister Faeser van Binnenlandse Zaken wil voorkomen dat er te veel mensen zonder geldig visum het land binnenkomen. Met het invoeren van paspoortcontroles hoopt ze dit aantal terug te dringen. Daarnaast heeft Duitsland te maken met dreigingen van terreur en grensoverschrijdende criminaliteit.

Waar moet ik op letten als ik naar Duitsland ga?

Ga je naar Duitsland? Dan is het belangrijk dat je je identiteitsbewijs niet vergeet. Sowieso moet je altijd jezelf kunnen identificeren, maar nu kom je zonder paspoort of identiteitskaart het land niet in. Normaal gesproken worden er geen paspoortcontroles uitgevoerd in Duitsland. Het land is net als Nederland en alle andere aangrenzende landen, lid van de Schengenzone. Dat betekent dat er normaal gesproken vrij gereisd kan worden tussen de landen.

Hebben de grenscontroles in Duitsland gevolgen voor Nederland?

In principe word je alleen gecontroleerd als je de grens naar Duitsland passeert. Toch bestaat er ook een kans dat er paspoortcontroles worden uitgevoerd als je de grens naar Nederland oversteekt. Dit is overigens (nog) niet bevestigd. Verdere details over het voorstel zijn nog niet vrijgegeven. Naar verwachting kondigt Faeser later de plannen officieel aan.

Bronnen: NOS, ANP, Der Spiegel. Foto: ANP.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!