Een verkeersboete uit het buitenland? Zo controleer je of de brief echt is

18 oktober 2023
3 Min. leestijd

Het kan je zomaar overkomen: een paar maanden na de vakantie valt er plots een brief op de mat. Het is een verkeersboete uit het buitenland. De verkeersregels uit het vakantieland zijn nou eenmaal anders, dus mogelijk heb je toch ergens iets te hard gereden of een andere regel overtreden. Maar de vakantie is alweer een tijd geleden en het moment zit niet meer (vers) in je geheugen. Hoe weet je zeker dat de brief niet nep is?

Een buitenlandse boete, wat nu?

Post uit het buitenland, in een vreemde taal, of zelfs een in slecht vertaalde Nederlandse tekst? Het kan het gevoel geven dat je wordt belazerd. Maar gooi hem niet te snel, want wellicht is het een serieuze boete uit het buitenland. Zo’n boete kan namelijk in de ergste gevallen zelfs een (paar) jaar na de overtreding nog toegestuurd worden.

Zo controleer je de echtheid

Een verkeersboete uit het buitenland krijg je vrijwel altijd per post en nooit in je mail. Twijfel je door de vreemde taal of het gebrekkige Nederlands aan de echtheid van de boete? Je kunt het op een aantal aspecten controleren:

  • Op de brief staan je naam, adres en kenteken vermeld
  • Naar aanleiding van het wetsartikel staat vermeld welke overtreding je hebt begaan
  • Op de brief staan het bedrag en de eventuele administratie- en procedurekosten
  • De manier waarop je moet betalen is duidelijk vermeld
  • Er wordt uitgelegd hoe je eventueel in beroep kunt gaan
  • De gevolgen van wanbetaling staan vermeld
  • Er staat een naam van de persoon die deze zaak afhandelt in de brief vermeld.

Om echt zeker te zijn kun je altijd contact opnemen met de instantie die de boete stuurt. Het adres, telefoonnummer en eventueel de website, staan meestal vermeld in de brief. In de meeste gevallen heeft de boete ook een zaak- of referentienummer, houd deze bij de hand als je contact zoekt.

De verjaringstermijnen

Soms ontvang je een boete pas heel laat. Zo laat dat het al een aantal jaar na de overtreding is. Er kan dan sprake zijn van verjaring, dat betekent dat de boete niet meer geldig is. De termijn verschilt per land. De verjaringstermijn van een boete is in de volgende landen als volgt:

  • België – na 1 jaar
  • Frankrijk – na 1 jaar
  • Spanje – 3 maanden na kennisgeving van de overtreding
  • Italië – na 5 jaar
  • Oostenrijk – na 1 jaar

Heb je de boete wel binnen de verjaringstermijn van het betreffende land ontvangen? Dan zul je hem gewoon moeten betalen. Ga dus niet te snel uit van verjaring, soms valt de boete nog net wel binnen de termijn.

Voorkomen van een verkeersboete in het buitenland

Wil je een boete in het buitenland voorkomen? Informeer dan altijd de verkeersregels per land. Let er ook op dat een vignet (wanneer deze is verplicht), op de juiste plek is geplakt. Dit kan hoge boetes voorkomen. Toch kun je per ongeluk te hard rijden in het buitenland, in deze landen krijg je korting als je snel betaalt.

Bronnen: ANWB, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!