Extreme weersomstandigheden werken door in de vakantieplannen consument

16 oktober 2023
2 Min. leestijd

2023 is een van de eerste vakantieseizoenen sinds 2020 waarbij de coronacrisis geen invloed heeft gehad. Maar een rustige zomervakantie zat er voor een groot aantal reizigers dit jaar niet in. Extreme weersomstandigheden spelen een grote rol in vakantielanden. Ruim 30 procent van de vakantiegangers die zijn ondervraagd voor de Vakantie Sentiment Monitor 2023 van het NBTC kregen er dit jaar mee te maken.

Meer kans op extreem weer beïnvloedt vakantieplannen

Het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) heeft een onderzoek uitgevoerd onder de vakantiegangers van onder meer 6 landen. Uit de publicatie blijkt dat een derde te maken kreeg met hittegolven, bosbranden of hevige regenval. 62 procent van deze reizigers zegt door het extreme weer andere vakantieplannen te maken. Dit geldt ook voor de 42 procent van de ondervraagde reizigers die zelf niet te maken hebben gehad met deze bijzondere (weers)omstandigheden.

Wil je op de hoogte blijven van de bijzondere (weers)omstandigheden in een land? Op onze liveblog blijf je op de hoogte van de situatie, maar lees je ook wat je kunt doen.

48 procent van vakantiegangers denkt aan duurzaamheid

Tijdens het boeken van een vakantie nemen 48 procent van alle ondervraagden duurzaamheid mee in de keuzes die ze maken. Dat is een kleine daling ten opzichte van het jaar ervoor (52 procent). Terwijl deze duurzame keuzes juist van belang zijn om extreem weer te voorkomen. Echter komt dit verschil vooral door de Amerikanen, die duurzaamheid minder zijn gaan meewegen. Vorig jaar was dat bij 58 procent, dit jaar is dat 51 procent. Onder Nederlanders en Belgen is het percentage gelijk gebleven.

Inflatie heeft invloed op vakantie

In het jaar 2023 heeft de wereldwijde inflatie een rol gespeeld in de keuze van een vakantie. 46 procent van de ondervraagden heeft hierdoor andere keuzes gemaakt dan normaal. Denk aan goedkopere accommodaties, minder uit eten of een kortere reisduur. Van de 6 landen heeft de inflatie bij Nederlanders de minst grote rol gespeeld, het gaat hier om 39 procent die dergelijke beslissingen hebben genomen. Bij de Fransen ligt dit percentage op 54 procent.

Bronnen: NBTC, De Telegraaf. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!