Finnair start met het wegen van passagiers: hoe werkt het en mag het eigenlijk wel?

15 februari 2024
2 Min. leestijd

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair is in februari 2024 gestart met het wegen van passagiers. Ze willen zo te weten komen hoe zwaar het gemiddelde gewicht is van alle reizigers die meegaan op een vlucht. Het onderzoek zal tot mei duren.

Moet je je laten wegen bij Finnair?

Het wegen is op vrijwillige basis. De luchtvaartmaatschappij vraagt reizigers of ze zich willen laten wegen of niet. Bovendien gaat het wegen anoniem. Alleen de medewerker die weegt krijgt het gewicht te zien om het daarna te noteren. De gegevens worden ook niet aan iemand gekoppeld. Met de informatie willen ze nieuwe berekeningen maken over het gewicht dat meegaat in een toestel.

In de maanden februari, april en mei (2024) is het mogelijk om je te laten wegen. Echter gebeurt dat alleen op het vliegveld in de Finse hoofdstad Helsinki (Helsinki Airport).

Wat gaat Finnair met de gegevens doen?

De informatie die Finnair uit het onderzoek haalt, gaan ze gebruiken voor vluchten tussen 2025 en 2030. Het is dan duidelijk welk aandeel de passagiers hebben in de belading van het vliegtuig. Het is voor vliegtuigen van groot belang dat het totale maximumgewicht niet overschreden wordt. Anders is het niet mogelijk om het toestel veilig te starten. Daarnaast moeten het gewicht ook nog eens gelijkmatig over het vliegtuig worden verdeeld.

Wegen andere vliegmaatschappijen ook passagiers?

Elke luchtvaartmaatschappij moet dus voor de veiligheid weten hoe zwaar hun toestellen zijn als ze de lucht in gaan. Daarvoor wordt niet alleen het gewicht van passagiers berekend, maar ook het aandeel van bagage en vracht. Hoe dat precies gemeten wordt is aan de maatschappij zelf. Finnair kiest er voor om op deze manier inzicht te krijgen in het gewicht van passagiers. Zover bekend zijn er geen andere maatschappijen die passagiers wegen. Het is overigens niet verboden om passagiers om hun gewicht te vragen.

Bronnen: Finnair, RTL Nieuws, Telegraaf. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!