Waar kun je allemaal heen tijdens de kerstvakantie? Wat denk je van het Limburgs Museum in Venlo? Daar is de tentoonstelling Feest! te zien over feesten die in Limburg worden gevierd, met carnaval voorop uiteraard. Vlak voor kerst opent er de video-installatie Mergel. En als je daar dan toch bent, mis dan niet de vaste tentoonstelling Van neanderthaler tot stedeling.
Feest!
In Limburg houden ze traditioneel wel van een feestje bouwen. Dat is altijd al zo geweest. Vastelaovend tijdens carnaval is misschien wel het bekendste feest. Maar ook zijn er de oude schuttersfeesten en ook de ramadan staat er tegenwoordig op de agenda. Feest! is een familietentoonstelling. Dat betekent dat er allerlei spelelementen aan de expositie zijn toegevoegd. Zo kun je je verkleden zoals het vroeger toe ging op een boérebroélof (boerenbruiloft).
Spelenderwijs leer je zo een hoop over deze feesten met je familie en vrienden. Heel leerzaam ook voor je (klein)kinderen. Het jaarlijks terugkerende Pinkpopfestival in Landgraaf komt aan de orde met een video-interview met oprichter Jan Smeets, terwijl er ook een interview is met een Prins Carnaval.
Andere exposities in het Limburgs museum: van Zonnekoning tot Mergel en neanderthalers
Wie zijn ogen nog meer de kost wil geven, kan ook de vaste exposities Van neanderthaler tot stedeling en Canon van Nederland bekijken. Of de tot het einde van de kerstvakantie tot 7 januari 2024 lopende expo De Zonnekoning en Oranje. Die gaat over de verovering van Maastricht door de Franse koning Lodewijk XIV, ofwel Louis Quatorze, nóg bekender als de extravagante zonnekoning.
Korte film Mergel
Vlak voor kerst opent nog de video-installatie Mergel van regisseur Thomas Brand. Het is een korte film, geschoten in het binnenste van de Curfsgroeve in Zuid-Limburg. Mergel is de grond in het zuidelijkste stuk van deze provincie, zoals bijvoorbeeld te vinden in de ‘ingewanden’ van de Sint Pietersberg bij Maastricht. Daar was tijdens de Tweede Wereldoorlog De Nachtwacht opgeslagen. Tot en met 21 januari 2024 is de muntencollectie Muntschat uit Voerendaal nog te zien.
Foto: Limburgs Museum/Levin de Boer
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.