Mindervaliden betalen meer voor vakantie vanwege hulpmiddel

04 juli 2023
2 Min. leestijd

Nederlanders die een elektrische scootmobiel meenemen op vakantie lopen het risico dat zij vanwege dit hulpmiddel tientallen euro’s duurder uit zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het tv-programma MAX vakantieman. Voor de transfer, het vervoer van het hulpmiddel van vliegveld naar hotel, blijken sommige reisorganisaties extra kosten in rekening te brengen. “Belachelijk.” zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen maandagavond in het tv-programma. CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner gaat Kamervragen stellen.

Extra kosten voor hulpmiddel

Jos van Beek wil afgelopen juni zijn elektrische (reis)scootmobiel meenemen op vliegvakantie naar Benidorm. Het hulpmiddel kan voor het vervoer uit elkaar worden gehaald. Op Schiphol en in het vliegtuig is er geen probleem. Maar de transfer van het Spaanse vliegveld naar het hotel levert wel problemen op. Van reisorganisatie TUI mogen elektrische scootmobielen niet in de standaard transferbus mee. Voor Van Beek en zijn vrouw wordt een privétransfer geregeld, wat hem € 138,38 extra kost.

‘Afgelopen met achterstellen van mensen met een handicap’

In het VN-Verdrag Handicap staat dat personen niet mogen worden gediscrimineerd vanwege een handicap of beperking. Het is de plicht van een reisorganisatie om te zorgen dat een persoon met een beperking autonoom kan reizen. Hiervan kan alleen worden afgeweken om veiligheids- en gezondheidsredenen. “Maar een scootmobiel levert geen gevaar op en dus mogen er ook geen meerkosten worden gerekend”, zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner vindt dat het afgelopen moet zijn met het achterstellen van mensen met een handicap. “Met de vergrijzing wordt de groep die met een scootmobiel op vakantie gaat alleen maar groter. De reisbranche moet zich hierop gaan voorbereiden.”

MAX vakantieman is er elke maandag om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Bekijk hier de aflevering terug van MAX vakantieman.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • jan
  jan

  Beste vakantieman.

  Mijn vrouw en ik mogen graag een riviercruise maken maar mijn vrouw moet gebruik maken van een rollator vanwege een spierziekte en een vorm van dementie, maar zo een cruise is echt een uitje voor haar en ook voor mij dan uiteraard maar nu mag je de rollator meenemen naar de boot maar niet aan boord gebruiken ,ik vind dit een vorm van discriminatie voor mensen met een beperking ,wat is hier aan te doen, graag hoor ik hier over van u.

  Vr gr Jan en Elly Roose

 • heine
  heine

  Wij gaan binnenkort met Tui op vakantie. Ze rekenen €170,00 extra transfer kosten omdat we een opklapbare scootmobiel meenemen. Wat kunnen wij doen en kunnen jullie bewijs aanleveren zodat wij dit uitzonderlijke hoge bedrag niet hoeven te betalen?

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!