Minister De Jonge gaat zich inzetten tegen ‘verroompottisering’ vakantieparken

14 januari 2023
2 Min. leestijd

Investeerders die massaal recreatieparken opkopen zijn nog altijd een landelijke trend. Op 19 juli 2022 trekken gedupeerden aan de bel in MAX vakantieman. Want eigenaren van chalets of caravans die vaak al tientallen jaren een vaste staanplaats hebben, worden na opkoop meestal verjaagd om ruimte te maken voor luxe resorts.

Actie

Voor het eerst laat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een Kamerdebat weten dat er inderdaad iets moet gebeuren aan deze trend. Zo zegt hij aan de slag te gaan met de nieuwe actieagenda over vakantieparken, waar hij in het eerste kwartaal van 2023 op terugkomt.

‘’Mensen kunnen niet meer wachten’’

Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP is blij dat minister De Jonge naar eigen zeggen een ‘bekering’ is ondergaan over dit onderwerp. ‘’Maar er gebeurt nog steeds te weinig en het gaat te langzaam. Mensen kunnen niet meer wachten”, laat Beckerman weten.

Wetswijziging

Het liefst ziet de SP dat vakantieparken worden gereguleerd door een vergunningsstelsel dat door gemeenten wordt georganiseerd. Daarvoor willen ze een opkoopfonds in het leven roepen. Daarnaast wil de politieke partij dat de Wet voorkeursrecht gemeenten wordt gewijzigd, zodat gemeenten een voorrangspositie krijgen bij de verkoop en eventuele aankoop van vakantieparken.

De SP wil dat recreanten beschermd worden tegen opkopers en herstructurering van vakantieparken. Dit zou wettelijk moeten worden vastgelegd.

Verroompottisering

Het op grote schaal opkopen van vakantieparken door roofinvesteerders is een landelijke trend. Grote ketens kopen in rap tempo particuliere campings en vakantieparken. Dit gaat vaak ten koste van recreanten, maar ook ten koste van de natuur. Wanneer een park wordt opgekocht komt er vaak een eenvormig resort voor terug.

Beckerman noemt het in de uitzending van MAX vakantieman tragisch dat mensen met een lager inkomen moet wijken voor de mensen met het grote geld.

Bron: SP. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!