Na Transavia moet je nu ook bij Corendon betalen voor een groot stuk handbagage: wat mag je allemaal als handbagage meenemen?

08 mei 2024
3 Min. leestijd

In navolging van Ryanair, EasyJet en Transavia moet je vanaf 8 mei 2024 ook op een vlucht van Corendon betalen voor een groot stuk handbagage. Het kost bij Corendon voortaan 15 euro om een rolkoffer van maximaal 10 kilo mee te nemen. Maar wat mag je eigenlijk allemaal als handbagage meenemen in het vliegtuig?

Corendon vraagt geld voor een rolkoffertje

Sinds 3 april 2024 moet je bij Transavia betalen voor handbagage die niet onder je stoel past. Per ingang van 8 mei 2024 vraagt ook Corendon geld voor een groot stuk handbagage. Alleen een klein stuk handbagage, zoals een handtas of kleine rugtas, is nog gratis mee te nemen bij de Turks-Nederlandse vliegtuigmaatschappij. Een rolkoffer als handbagage kost je voortaan 15 euro. Deze moet dan ook nog aan bepaalde voorwaarden voldoen, namelijk dat hij maximaal 10 kilo weegt en niet groter dan 55 bij 40 bij 25 centimeter is. De toeslag geldt voor vluchten die vanaf 8 mei geboekt worden. Voor eerder geboekte vluchten die na 8 mei plaatsvinden, gelden de oude voorwaarden nog.

Hoe groot mag handbagage zijn

De grootte van de handbagage die je mag meenemen verschilt per luchtvaartmaatschappij. Je doet er verstandig aan om de afmetingen te controleren op de website van de maatschappij waarmee je vliegt. Bij de ene maatschappij heet het handbagage, bij de ander accessoire. Dus ga goed na welke bagage waar onder valt en of daar eventueel kosten aan zijn verbonden.

Wat mag je meenemen in je handbagage?

Je mag best veel dingen in je handbagage meenemen, maar er zijn wel restricties. Zo is het toegestaan om een kleine vijl, schaar of pincet mee te nemen, maar deze mag maximaal 6 centimeter lang zijn. Er zijn ook beperkingen verbonden aan het meenemen van vloeistoffen als tandpasta, crèmes en spuitbussen. Deze mogen een maximale inhoud van 100 milliliter per stuk hebben. De vloeistoffen moeten bovendien in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak zitten. In totaal mag de inhoud van deze zak maximaal 1 liter zijn, oftewel 10 stuks van 100 milliliter.

Tegenwoordig mag je ook weer een gevuld flesje water meenemen als handbagage. Dat dit weer mag, komt doordat beveiligingssystemen de inhoud van de fles kunnen scannen. Let er wel op dat het een kunststof of plastic waterfles is. Als je liever uit een metalen fles drinkt, moet je de fles leeggieten of -drinken voordat je door de beveiliging gaat. Als je daar eenmaal langs bent, kun je hem weer vullen.

Op de website van Schiphol vind je een volledig overzicht van wat je wel en niet als handbagage mag meenemen in het vliegtuig.

Bronnen: NU.nl, Schiphol, Libelle. Foto: Shutterstock

 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!