Op 9 en 10 september is het Open Monumentendag: dit is er (gratis) in het weekend te doen

04 september 2023
2 Min. leestijd

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 is het Open Monumentendag. In heel Nederland zijn er verschillende monumenten gratis te bewonderen. Het thema dit jaar is ‘Levend Erfgoed’, hiermee staat de organisatie stil bij het vele immaterieel erfgoed dat Nederland heeft. Het gaat om tradities, culturele gebruiken en ambachtelijke vaardigheden die van huis uit zijn meegegeven.

Wat is er te doen op Open Monumentendag?

Duizenden monumenten door het hele land openen de deuren voor publiek. Daarnaast zijn er allerlei tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen en activiteiten voor jeugd georganiseerd. Zo is er bij iedereen in de buurt wel iets te bezichtigen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Van de vorige editie maakten wij een overzicht van de 10 historische (woon)huizen die het weekend te zien zijn. Op de website van Open Monumentendag worden ook een aantal tips gegeven, waaronder Dru Industriepark in Ulft, Siertuin Gooilust in ’s Graveland en Slot Haamstede in Burgh-Haamstede.

Op de website van Open Monumentendag vind je de ruim 6000 monumenten die je gratis kunt bezoeken. Hier kun je onder andere filteren of een bezienswaardigheid kindvriendelijk of rolstoeltoegankelijk is. Let op: extra activiteiten kunnen wel geld kosten.

Het thema Levend Erfgoed

Sinds 2003 heeft UNESCO het verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten, dit jaar bestaat dit 20 jaar. Om dit te vieren staat Levend Erfgoed dit jaar centraal. Het bijzondere aan deze vorm van erfgoed is dat het constant in beweging is. Zo verandert het met de jaren mee. Tijdens het weekend komt immaterieel erfgoed nadrukkelijk naar voren.

Wat maakt iets een monument?

Monumenten zijn historische gebouwen, archeologische vindplaatsen of door mensen aangelegde groene structuren, zoals parken. De Rijksoverheid, provincie of gemeente kiezen ervoor deze te beschermen vanwege hun cultuurhistorische waarde door er een monument van te maken.

Woon je zelf in een monument? Dan mag je je woning openstellen voor de Open Monumentendag. Je kunt je hier aanmelden bij het comité.

Bronnen: Open Monumentendag, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Natuurmonumenten. Foto: Open Monumentendag.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!