Vanaf 8 november 2022 worden er in Nederland zogenaamde ‘flexflitsers’ ingezet. Deze flexibele flitspalen moeten ervoor zorgen dat het aantal verkeersongevallen daalt. Doordat mensen zich aan de snelheidslimieten houden wordt het risico op ongelukken teruggedrongen.
Minder verkeersslachtoffers
Hoe hoger de snelheid, hoe groter de kans op ongelukken. Daarbij is de kans ook groter op een ongeval met ernstige afloop. Met name voetgangers en (brom)fietsers zijn vaak het slachtoffer. Na succesvolle pilots gaat het OM de flexflitsers nu op 50 plekken in Nederland inzetten.
Aanpassen rijgedrag
Een flexflitser heeft geen stroomvoorziening nodig, het werkt op een accu. Zo staat hij 24 uur per dag aan voor 2 maanden lang. Na 2 maanden zal de flitspaal weer op een andere locatie worden gezet. Het idee van de flexflitser is om de bestuurder bewust te maken over zijn of haar rijgedrag. De flitser zal nadat hij van een locatie is verwijderd, later weer teruggeplaatst worden. De bedoeling is dat bestuurders hierdoor hun rijgedrag aanpassen.
Locaties met flexflitsers
De flexflitsers worden op 50 plekken in Nederland ingezet. Dit zijn vooral locaties waar de risico’s op ongevallen groot zijn. Ook kunnen de palen worden ingezet bij werkzaamheden. Vaak geldt er dan een aangepast snelheidslimiet. Automobilisten zijn dan sneller geneigd hun vaart te minderen.
Hufterproof
De nieuwe flitspalen zijn beschermd tegen vandalisme. Zo is hij van dik staal gemaakt en zeer robuust. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de flexflitser omvalt, hij is bestand tegen windstoten van 140 kilometer per uur. Daarnaast wordt de flitser bewaakt met een camera die alleen opnames maakt als er iemand zich langdurig te dicht bij de flexflitser bevindt. De camera staat overigens alleen op de flitser zelf gericht.
Flitspalen in Nederland
Het gebruik van flitspalen in Nederland is de bekendste methode om snelheid te controleren. Met de palen kun je handhaven op snelheidsovertredingen en van het rijden door rood. Wil je weten waar je in het buitenland voor geflitst kan worden? Lees dan dit artikel.
Bron: Openbaar Ministerie. Foto: Shutterstock, OM
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.