Paarse vlag op het strand? Dit betekent het (en de andere vlaggen uitgelegd)

12 augustus 2022
3 Min. leestijd

Zie je een paarse vlag bij het strand wapperen? Dan wordt het afgeraden om te gaan zwemmen. Deze vlag geeft aan dat er sprake is van gevaarlijke (zee)dieren en/of ongedierte in het water. Al kan dit begrip ruimer worden geïnterpreteerd. De gemeente Katwijk is onlangs begonnen met het wapperen van deze vlag, wanneer dat nodig is.

‘Iets in het water’

Volgens Marc van der Jagt van de Reddingsbrigade staat de vlag ook voor het vermoeden dat zich ‘iets’ in het water begeeft. “Maar wij zijn niet de instantie om het water te beoordelen. Zowel in binnenwater als in de zee. Sommige ongewenste substanties ruik of zie je niet. Dan schakelen we externen in, zoals Rijkswaterschap bijvoorbeeld.”

Paars bestaat al langere tijd

De reddingsbrigade heeft langs de stranden aan de kust meerdere posten. Hierbij worden door de lifeguards vlaggen gehesen, naar gelang de actuele situatie. Zo wordt elke recreant geïnformeerd over de veiligheid of het gevaar van het water. De paarse vlag is er volgens Marc van der Jagt al jaren, maar wordt bijna niet gebruikt. “Aan de kust hebben we bijna niet te maken met gevaarlijke dieren of ongedierte”, legt hij uit. Exacte aantallen over hoe vaak de vlag gehesen is, houdt de Reddingsbrigade niet bij. “Dat is per locatie verschillend.”

Nieuw in Katwijk

In Katwijk is de vlag sinds kort in gebruik genomen. Een aantal keer per jaar regent het daar zo hard dat de riolen al het water niet aankunnen. Vervuild water stroomt dan direct de zee in. In samenspraak met de gemeente is besloten de paarse vlag te introduceren, vertelt Michael van der Plas van de Katwijkse Reddingsbrigade bij Omroep West. Op advies van het Hoogheemraadschap van Rijnland hijsen zij de vlag, als dat nodig is.

Ziek worden

Van vervuild water kun je ziek worden. Anniek de Jong, adviseur water & gezondheid bij Deltares vertelt aan EditieNL dat het om milde klachten gaat. “De meeste mensen krijgen milde klachten, zoals maagklachten, diarree en moeten overgeven. Jonge kinderen en ouderen hebben een grotere kans op een ernstiger ziekteverloop.”

Vlaggen reddingsbrigade

Andere kleuren vlaggen

Naast de paarse vlag zijn er nog meer vlaggen die de reddingsbrigade kan hijsen. De rode vlag is misschien wel de bekendste, deze staat voor gevaar. Het wordt dan ten zeerste afgeraden om te gaan zwemmen. De gele vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Het wordt dan afgeraden om te gaan zwemmen. Er is ook een combinatie van rood en geel, dan zijn de lifeguards aanwezig bij de reddingspost. Als de vlag met een vraagteken erin wappert is een kind gevonden. De oranje windzak is ook een waarschuwing, waarbij geen drijfmiddelen gebruikt mogen worden. In gebieden waar 2 zwart-wit geblokte vlaggen wapperen mag daartussen watersporten beoefend worden. Lees uitgebreider over alle soorten vlaggen in een eerder artikel.

Vervuild water

De paarse vlag staat dus voor gevaar of vervuild water. Aangeraden wordt om het water te vermijden. Er is een kans dat je maagklachten of diarree krijgt als u wel het water in gaat. Dit kan enkele dagen aanhouden.

(Bron:  MAX Vandaag,Reddingsbrigade, Omroep West, EditieNL. Foto’s: Shutterstock, Reddingsbrigade.)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!