Je hebt geen contant geld op zak én je bent je bankpas en/of creditcard kwijt. Het klinkt al niet als een ideaal scenario, maar het is pas echt vervelend als je in het buitenland bent. Gelukkig kun je op verschillende manieren aan noodgeld komen, ook wel ‘emergency cash’ genoemd, als je je pas kwijt bent. Hoe is dit precies geregeld bij de grootste 3 banken van Nederland?
Noodgeld bij de grote 3: Rabobank, ING en ABN AMRO
De Rabobank heeft de Rabo Alarmlijn (+31 88-7226600), die je 24 uur per dag kunt bereiken bij noodgevallen. Hier kun je doorgeven waar je bent en hoeveel geld je nodig hebt. Dan kun je het contante bedrag (maximaal 6.200 euro) binnen 2 werkdagen ophalen bij een Western Union-vestiging in je omgeving. Zorg er wel voor dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Het noodgeld dat je in contanten afhaalt, wordt automatisch van je rekening afgeschreven.
De noodnummers van ING (+31 20-2288800 of +31 70-5130090) en ABN AMRO (0800-0701 of +31 20-6515927 vanuit het buitenland) zijn eveneens op elk moment van de dag te bereiken. Maar in tegenstelling tot de Rabobank hebben beide banken een eigen systeem van afhalen. Bij de ING dien je eerst een aantal controlevragen te beantwoorden. Later belt de bank je terug om de locatie van het afhaalpunt door te geven. Het maximumbedrag aan noodgeld is 2.000 euro, maar als je een extra uitgebreid ING-pakket hebt (Platinum Card of Oranje Pakket Extra), kun je maximaal 4.000 euro meekrijgen.
ABN AMRO heeft de zogeheten Stand-By Service, die je voorafgaand aan je reis kunt activeren. Het aanvragen van noodgeld (maximaal 1.000 euro) is onderdeel van deze Stand-By Service. De procedure is vergelijkbaar met die van de ING. Je belt dus het noodnummer van de bank en je krijgt telefonisch te horen op welke locatie je het geld op kunt halen. Zit je niet bij één van deze grote 3 banken? Ga dan bij je eigen bank na welke mogelijkheden er zijn, als je noodgeld nodig hebt in het buitenland.
Noodgeld via je creditcardverstrekker
Als je een creditcard kwijt bent geraakt op vakantie, kan de verstrekker van je creditcard mogelijk voor noodgeld zorgen. Bij de ANWB Visa Silver Card (maximaal 1.000 euro) en ANWB Visa Gold Card (maximaal 2.000 euro) zit dit bijvoorbeeld automatisch in het pakket inbegrepen. Hiervoor bel je het internationale noodnummer van Visa, +1 303-9671090. Zorg dat je de gegevens van je creditcard bij de hand hebt, namelijk het nummer, de creditcardverstrekker (bijvoorbeeld de ANWB) en het type kaart. Als alles in orde is, kun je het noodgeld bij een bank in de buurt ophalen. Je betaalt geen extra kosten voor het aanvragen van dit noodgeld, maar het gaat wel ten koste van de bestedingsruimte op je creditcard. Ook American Express biedt klanten de mogelijkheid om noodgeld aan te vragen, via de Global Assist-hulplijn (+31 20-5745718).
Contant geld opnemen zonder pas
In Nederland kun je overigens ook aan contant geld komen, zonder daar je pas voor te gebruiken. Klanten van Rabobank, ING en ABN AMRO kunnen contactloos pinnen bij de Geldmaat-automaten, met de NFC-functie van hun smartphone in plaats van hun pas. Ook in eigen land kun je dus aan noodgeld komen als je tijdelijk geen pas tot je beschikking hebt. Als je voor de Geldmaat-automaat staat, kies je in het startmenu voor de optie ‘Zonder betaalpas’. Wel werkt het bij alle 3 de grote banken net even anders.
Als je een ING-app op je telefoon hebt, kun je via ‘Service’ (onderin het scherm), ‘Je Rekening’ en ‘Cash met een code’ een ING Cashcode aanvragen. Vervolgens heb je 1 uur de tijd om deze Cashcode in te voeren bij de Geldmaat. ABN AMRO-klanten krijgen op het scherm een QR-code te zien. Als je de ABN AMRO-app op je telefoon opent, kun je via de app deze QR-code scannen. Rabobank-klanten kunnen geld opnemen door hun smartphone voor de NFC-lezer (het pictogram met de gekromde streepjes) van de automaat te houden. Ook in het buitenland kun je mogelijk geldautomaten tegenkomen waar je contactloos contant geld op kunt nemen.
Bronnen: MAX Vandaag, NU.nl, Creditcardvergelijken.nl, ANWB, Rabobank, ING, ABN AMRO, Geldmaat, Bank.nl. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.