Situatie Midden-Oosten en omliggende landen: let hierop als je via of naar één van deze landen vliegt

06 augustus 2024
3 Min. leestijd

Op dit moment zijn er spanningen in het Midden-Oosten, vooral in en tussen Israël, Iran en Libanon. Voor verschillende landen is een negatief reisadvies afgegeven. Waar moet je rekening mee houden als je in de buurt op vakantie gaat. Of als je over via één van deze landen naar je bestemming reist. We leggen de situatie voor je uit.

Wat is er al duidelijk?

Sinds 5 augustus 2024 verwacht Israël elk moment een aanval vanuit Iran. In het hele land Israël geldt kleurcode rood. Deze kleur betekent dat het gevaarlijk is om ernaartoe te reizen, maar ook dat de Nederlandse ambassade je niet kan helpen als je in de problemen komt. Het is vooralsnog niet duidelijk wat de impact van de mogelijk aanval is, maar er bestaat een kans dat het gaat escaleren. Uit voorzorg hebben sommige landen en vliegmaatschappijen al maatregelen genomen. Hieronder zie je de landen waar je extra op moet letten als je richting het Midden-Oosten reist.

Egypte

In Egypte gelden (zoals normaal) kleurcode geel, oranje en rood. Vooral de delen die tegen Gaza aan liggen zijn rood gekleurd. Er wordt verzocht om hier niet heen te gaan. Ditzelfde geldt ook voor alle grensgebieden met andere landen. De gebieden die populair zijn onder vakantiegangers zoals Sharm El-Sheikh zijn nog altijd geel. Dit betekent dat er hier alleen bijzondere veiligheidsrisico’s gelden. Ook is het Suezkanaal, waar bijvoorbeeld cruiseschepen doorheen varen, nog veilig.

Israël

De Rijksoverheid adviseert om niet naar Israël te reizen. Het hele land heeft vanaf 5 augustus 2024 kleurcode rood, hiervoor waren er nog delen oranje. Dit komt omdat er zoals hierboven beschreven, elk moment een aanval vanuit Iran wordt verwacht. Let er op dat verzekeraars kosten van schade niet dekken als je naar een land met deze kleurcode afreist.

  • Transavia vliegt niet naar Tel Aviv tot ten minste eind maart 2025
  • KLM vliegt tot zeker 26 oktober niet naar Tel Aviv, maar ook niet over het luchtruim van Israël, Iran en Irak
  • Lufthansa vliegt niet naar Tel Aviv

Libanon

In heel Libanon geldt (sinds oktober 2023) kleurcode rood. Er vinden hier doorlopend beschietingen plaats en daarnaast zijn er veel stroomstoringen. Het is er onveilig.

  • Transavia vliegt niet naar Beiroet tot ten minste het einde van het zomerseizoen van 2024

Jordanië

In Jordanië geldt voor het overgrote deel van het land kleurcode geel. Alleen de grensgebieden tussen Irak en Syrië zijn oranje gekleurd. Desondanks heeft de Jordaanse overheid wel een waarschuwing afgegeven voor vliegtuigen die naar het land toevliegen. Zij verzoeken op 5 augustus 2024 namelijk alle vliegtuigen die naar het land komen om per direct meer brandstof mee te nemen. Het land houdt er rekening mee dat ze het luchtruim moeten sluiten als de spanningen bij de buurlanden oplopen. Met de extra brandstof heeft een vliegtuig nog de mogelijkheid om nog 45 minuten om te vliegen. Oftewel, het luchtruim te kunnen verlaten.

Ga je naar Jordanië? Nederland Wereldwijd adviseert om demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s te vermijden en goed op je eigen veiligheid te letten.

  • Transavia vliegt niet naar Amman tot ten minste november 2024

Hoe kan ik alle informatie en reisadviezen van een land zien?

Voor de meest actuele informatie over het Midden-Oosten of andere landen, kun je terecht op de website van Nederland Wereldwijd. Wij leggen hier uit wat deze website nog meer voor je kan betekenen.

Bronnen: ANP, NOS, Nederland Wereldwijd. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!