Stemmen op het station, in een bioscoop of theater: bijzondere stemlocaties van de Tweede Kamerverkiezingen 2023

21 november 2023
3 Min. leestijd

Op woensdag 22 november 2023 mogen we stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Stemmen kun je altijd in je eigen gemeente. Maar wie dit wel eens op een andere locatie wil doen, kan ook terecht op het station of in het theater. We zetten een aantal bijzondere locaties op een rij. 

Stempas voor in je gemeente, kiezerspas voor daarbuiten

Van je gemeente krijg je ruim voor de verkiezingen een stempas thuisgestuurd. Wil je een keer stemmen in een andere gemeente, of andere locatie, dan heb je een kiezerspas nodig. Deze moet je wel 5 dagen voor de verkiezingsdag schriftelijk aanvragen bij je gemeente. Het kan ook mondeling, aan het loket, en dat kan een dag voor de verkiezingen tot 12.00 uur.

Ben je onverhoopt in het buitenland, dan kun je ook je stem uitbrengen door iemand te machtigen of per post. Hoe dat werkt leggen we hier uit.

Waar kun je stemmen op het station?

Op veel (middel)grote treinstations heb je de mogelijkheid om te stemmen. De landelijke stembureaus gaan open van 07.30 en sluiten om 21.00 uur. Veel van de stemlocaties op stations zijn al veel eerder open. Op de website van de NS is te lezen op welke stations je kunt stemmen en hoe laat de stemlocaties open zijn.

Stemmen op een bijzondere locatie

Maar je kunt niet allen in je gemeente of op stations stemmen, er zijn ook bijzondere stemlocaties waar je je stem uit kunt brengen. Zo kun je terecht in Madurodam in Den Haag. Is er een mogelijkheid om je stem uit te brengen in verschillende Pathé bioscopen en stelt het Anne Frank Huis in Amsterdam de deuren open om een stem uit te brengen. In Rotterdam kun je in het Mariniersmuseum een stem uitbrengen en in Maastricht zet Theater aan het Vrijthof de deuren open.

In Sittard kun je stemmen in het Toon Hermans Theater en daar kun je dan meteen de uitzending van Villa VdB bijwonen. Die komt daar tussen 12.00 en 16.00 uur live vandaan. De uitzending wordt gepresenteerd door Jurgen van de Berg en Natasja Gibbs.

Zwevende kiezer?

Ben je er nog niet helemaal uit wat je moet kiezen? Via de StemWijzer van ProDemos kun je aan de hand van 30 stellingen – en de antwoordopties ‘eens’, ‘oneens’ en ‘geen van beide’ – je standpunten vergelijken met die van de partijen. Je kunt ook het Kieskompas invullen.

Wil je de verkiezingen op de voet volgen? Dan lees je op MAX Vandaag waar en wanneer dat allemaal kan.

Bron: NS, Vogue, MAX Vandaag, NOS. Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!