Kom je thuis van vakantie, dan is vaak het eerste wat je doet iets drinken of meteen onder de douche. Maar vergeet voor je dit doet niet om de kranen (en dus leidingen) door te spoelen. We leggen je uit waarom dit zo belangrijk is.
Kranen tijd niet gebruikt?
Op vakantie uitkijken met kraanwater vergeet je waarschijnlijk niet zo snel. Maar bij thuiskomst moet je ook even opletten met drinken uit de kraan. Want wanneer je enige tijd van huis bent, wordt het water niet gebruikt, maar blijft er wel water in de leidingen achter. Doordat dit water langer in de leidingen zit, de snelle opwarming van het water door zomerse temperaturen en de oplossing van zuurstof zorgen voor extra risico’s. Bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer, groeien er (sneller) bacteriën. Zo ook de legionellabacterie. En die wil je liever niet binnenkrijgen.
Legionella
Van de legionellabacterie kun je namelijk ernstig ziek worden. Zeker ouderen of mensen met een verlaagde weerstand. De bacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. Soms is een legionella-infectie zelfs dodelijk. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, maar een behandeling met antibiotica is wel mogelijk.
Vanaf wanneer moet ik mijn kranen doorspoelen?
“Wie een tijdje van huis is geweest moet uitkijken voor zo’n infectie door waternevel.” Dat zegt Eric van der Blom, legionella-expert bij de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Techniek Nederland tegen Meldpunt. Wordt het water 1 week lang niet gebruikt? Dan moet je voordat dit wel weer gebeurt, eerst de kranen en de douchekop goed doorspoelen. Anders loop je het risico dat je ziek wordt wanneer je water of waterdamp binnenkrijgt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van waternevel, waarna de bacterie zich in de longen nestelt.
Hoe spoel ik mijn kranen goed door?
Spoel bij thuiskomst als eerste de toiletten door en laat alle kranen minstens 1 minuut lopen. Laat de douche 4 à 5 minuten lopen. Heb je een losse douchekop, houd die dan ondergedompeld in een emmer met water. Zo voorkom je dat het water vernevelt en je de waterdamp inademt.
Bron: RIVM, MAX Meldpunt, MAX Vandaag, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.