Treinverkeer Parijs ernstig ontregeld: dit moet je weten als je vandaag met de trein naar Parijs gaat

26 juli 2024
3 Min. leestijd

Door opzettelijke brandstichting is in de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 juli 2024 het treinverkeer ernstig ontregeld in Parijs. Het treft volgens de Franse Spoorwegen (SNCF) 800.000 reizigers. Op vrijdag is juist de openingsceremonie van de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad. Zou jij eigenlijk ook met de trein gaan? Dit moet je weten.

Update: Inmiddels zijn de meeste problemen voorbij. Inmiddels is er iemand opgepakt voor de sabotage.

Wat is er precies gebeurd?

De Franse spoorwegen SNCF zijn het doelwit geweest van opzettelijke brandstichtingen. Seinhuizen zijn in brand zijn gestoken en kabels zijn doorgesneden. De hogesnelheidstreinen van Parijs naar het westen, het noorden en het noordoosten rijden daarom niet, of zijn ernstig vertraagd. Veel tgv’s (de hogesnelheidstreinen in Frankrijk) rijden niet of moeten over oudere spoorlijnen een omweg maken.

De sabotage is waarschijnlijk begonnen bij de spoorlijn van de hogesnelheidstreinen naar het westen en zuidwesten. In 4 plaatsen (soms wel op meer dan 100 kilometer afstand van de Franse hoofdstad) zijn waarschijnlijk brandbare objecten op de rails gelegd om het treinverkeer te verstoren.

Welke treinverbindingen in Parijs rijden niet meer?

Deze hogesnelheidslijnen zijn het meest beschadigd:

  • Atlantische TGV-lijn tussen Parijs en Le Mans
  • Oostelijke TGV-verbinding tussen Parijs en Straatsburg
  • De hogesnelheidslijn tussen Parijs en Lille

Reizigers worden dan ook gevraagd om niet naar de getroffen stations te komen. Intussen zijn medewerkers bezig om het spoor te herstellen van de gemaakte beschadigingen.

Welke treinverbindingen in Parijs zijn niet beschadigd?

De zuidoostelijke hogesnelheidslijn vanaf Parijs is onbeschadigd. Deze rijdt nog wel.

Ga je met de auto? Ook dan is Parijs niet gemakkelijk te bereiken. Dit komt door veel afgezette banen op Boulevard Périphérique en het vakantieverkeer.

Wat kan ik verwachten als ik nu de trein pak in een station in Parijs?

Momenteel zijn er grote vertragingen in Parijse stations zoals dat van Montparnasse. Veel treinen lopen een half tot 2 uur vertraging op. De meeste rijden zelfs niet.

Internationale treinen van Eurostar tussen Nederland en de Franse hoofdstad doen er vrijdag 1,5 uur langer over. Meerdere treinen zijn geannuleerd, meldt een woordvoerder van het spoorwegbedrijf.

Heb ik recht op mijn mijn reis te annuleren of te wijzigen?

Op de website van Eurostar staat het volgende vermeld: We moedigen onze klanten aan om hun reis uit te stellen indien mogelijk. Klanten kunnen kosteloos annuleren, hun geld terugkrijgen of hun reis kosteloos wijzigen.

Het ontregelde treinverkeer treft overigens niet alleen bezoekers van de Olympische Spelen. Het raakt ook de sporters zelf die soms per trein worden vervoerd.

Hoe lang duurt het voordat het treinverkeer weer normaal is?

Een woordvoerder van de ANWB laat aan het ANP weten dat de hinder naar verwachting het hele weekend gaat duren. Hoe groot de problemen zijn is nog niet duidelijk en dit zal volgens hem per traject verschillen, maar de sabotageactie zal in ieder geval de komende dagen “impact” hebben.

Bronnen: NOS, ANP, De Telegraaf. Foto: ANP.

 

Brengt de hinder in het treinverkeer jouw vakantie in gevaar?

MAX vakantieman probeert de oplossing te zoeken voor jouw vakantieprobleem. Ben je in Parijs gestrand, of kun je de Franse hoofdstad niet meer bereiken?

Meld bij ons je klacht!

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!