Uitbraak corona in China, wat betekent het voor reizigers?

30 december 2022
2 Min. leestijd

In China zijn de coronabesmettingen fors toegenomen sinds vrijwel alle maatregelen zijn opgeheven. Zo raken er 37 miljoen mensen besmet op 1 dag. Italië besluit daarom tot een verplichte negatieve coronatest voor reizigers uit China. In Nederland geldt dit vooralsnog niet. “We houden het goed in de gaten. Als we een signaal krijgen van het RIVM dat er maatregelen nodig zijn, dan zijn we er klaar voor”, zegt een woordvoerder van de ministeries van Volksgezondheid (VWS).

Geen aanleiding tot aanpassen reisadvies

Ook voor Nederlanders die naar China reizen geldt er tot zover geen aangepast reisadvies. Zodra daar aanleiding toe is wel, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit kan gebeuren wanneer een nieuwe gevaarlijke variant wordt vastgesteld. “Maar dat kan alleen op Europees niveau worden vastgesteld”, aldus de woordvoerder.

Wil je toch liever je reis annuleren? Let dan hier goed op.

Corona in opmars in Italië

Toch roept de Italiaanse president Giorgia Meloni de Europese Unie op om de maatregel uit Italië over te nemen. In het land zien ze corona een flinke opmars maken. Van de reizigers uit China naar Milaan zijn 1 op de 2 besmet met het virus. In 2020 is Italië nog de grootste coronabrandhaard van Europa.

Europese samenwerking

Viroloog Ab Osterhaus vindt het een goed idee om een negatieve test verplicht te stellen voor reizigers uit China voor vertrek naar Nederland. ”Maar, de regel moet dan wel in heel Europa gelden. Wie nu vanuit China naar Italië wil zou in theorie eerst naar een ander Europees land kunnen reizen om vanuit daar zonder test de grens over te steken”, zegt de viroloog.

Staart van de pandemie

Osterhaus verwacht dat de golf ook deels in Europa zal komen. Op deze manier kunnen er makkelijker nieuwe varianten ontstaan. Ondanks de bezorgdheid verwacht hij geen grote problemen. “We zitten in de staart van de pandemie en hebben een behoorlijke groepsimmuniteit opgebouwd.”

Eerder gaf Nederland aan geen maatregelen te nemen. Binnenkort worden bij aankomst van reizigers uit China gratis coronatests uitgedeeld. Ook krijgt personeel van KLM een eigen toilet in het vliegtuig en een FFP-2-masker. Reizigers mogen ook gebruik maken van de maskers.

Andere virussen

In Nederland is de invloed van corona juist fors afgenomen in 2022. Toch waren er nog steeds andere luchtwegvirussen rond. Dit bespreekt dokter Ted van Essen in MAX Vandaag.

Bron: ANP, AD. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!