Veilig en verstandig een reis boeken? Onze checklist laat zien waar je tijdens dit proces extra op kunt letten

08 juli 2024
5 Min. leestijd

Als je een vakantie gaat boeken, wil je er zeker van zijn dat er niks mis gaat. Je kunt op veel dingen letten tijdens dit proces, maar 100 procent voorkomen dat een vlucht vertraagd raakt of een bedrijf failliet gaat doe je nooit. Toch kun je, als je op een aantal punten let, meerdere mogelijke problemen voorkomen. Wat deze zijn en hoe je veilig en verstandig een reis boekt, hebben wij voor jou in een checklist gezet. Deze kun je er altijd even naast houden als je van plan bent om een reis te boeken.

Wat houdt de checklist in?

Er zijn tal van zaken waar je op kunt letten tijden het boeken van een vakantie. Sowieso zijn er talloze vormen van reizen of tripjes die je kunt maken, waardoor je niet altijd alles kunt indekken. Bovendien zijn er zoveel kleine lettertjes op boekingssites dat je als consument ook geen raad weet met welke punten je precies in de gaten moet houden. MAX vakantieman geeft daarom tips over zaken die tijdens de uitzending veelvuldig aan bod zijn gekomen. En bij welke gevallen het extra belangrijk is om op te letten. Het gaat om de volgende punten:

1. Check goed bij wie je een reis hebt geboekt

Boek je bij een bepaalde reisorganisatie? Het is dan logisch om ervan uit te gaan dat je dan ook daadwerkelijk bij hen een reis hebt geboekt. Toch is dat toch niet zo logisch als je misschien denkt. Reisorganisaties kunnen namelijk reizen afnemen bij andere bedrijven. Ogenschijnlijk lijkt er dan niks aan de hand, maar wat als deze externe partij opeens failliet gaat? De maatschappij waarbij je dénkt geboekt te hebben, is dan soms helemaal niet verantwoordelijk voor de situatie. Dit kan veel gedoe en stress opleveren, voor, tijdens of na de vakantie. Zo ook bij het faillissement van een van Europa’s grootste reisorganisaties, FTI.

Hoe weet je of je bij het reisbureau zelf, of bij een externe partij boekt?

Reisorganisaties wekken nog vaak de indruk dat zij de reisorganisator zijn. Een reisaanbieder hoort het namelijk expliciet aan te geven als een reis eigenlijk niet door hen is georganiseerd, maar door een andere aanbieder. Het kan voorkomen dat deze externe aanbieder niet verbonden is aan de Nederlandse SGR, maar bijvoorbeeld aan een buitenlands garantiefonds. Maar mocht zo’n bedrijf bijvoorbeeld plotseling failliet gaan, dan gelden er andere regels en voorwaarden dan je misschien verwacht, of ze hebben deze helemaal niet op orde. Ons advies is daarom om altijd een reis te boeken bij een bedrijf dat zowel bij de ANVR als de SGR is aangesloten. Des te belangrijker om te controleren dat je direct bij een reisorganisator boekt en niet een reis die door een ander bedrijf wordt uitgevoerd.

Wat zijn de regels hierover?

De reisaanbieder bij wie jij boekt moet dus duidelijk maken dat je vakantie eigenlijk door een andere reisorganisator wordt verzorgd. Hierbij moeten ook alle basisrechten duidelijk vermeld staan in duidelijke en begrijpelijke taal. Bovendien is het de bedoeling dat de melding niet weggestopt zit in de algemene voorwaarden (die je eerst nog dient aan te klikken), maar dat het meteen bij het boeken opvallend staat aangegeven.

Ondanks deze regelgeving, houden niet alle reisorganisaties zich hieraan. Het is daarom zaak om altijd toch te controleren wie de daadwerkelijke reisorganisator is van een vakantie. Overigens kan het onduidelijk vermelden van de werkelijke organisator er uiteindelijk toe leiden de reisaanbieder juridisch alsnog als organisator wordt aangemerkt. Stond er dus toch achteraf in de kleine lettertjes dat je een vakantie bij een ander bedrijf hebt boekt? Dan kun je je klacht indienen bij de geschillencommissie.

2. Boek een pakketreis

Als je vaker naar MAX vakantieman kijkt, is het een open deur: door het boeken van een pakketreis ben je voor de meeste zaken verzekerd. Een reisorganisatie is dan namelijk verantwoordelijk voor alle onderdelen van je reis. Tenminste, als je alle onderdelen ook bij dezelfde aanbieder hebt geboekt. Wij leggen hier uit wanneer er sprake is van een pakketreis.

3. Controleer de voorwaarden van een reisaanbieder

Het is altijd verstandig om de voorwaarden te controleren voordat je een reis boekt. Zo kom je niet voor onvoorziene kosten te staan als dingen niet gaan zoals je verwacht. Boek je een hotelovernachting, inclusief diner, met een annuleringsverzekering? Dan kan het voorkomen dat de verzekering alleen voor de overnachting geldt. En dat je alsnog het diner moet betalen, als je annuleert. Of misschien staat in de voorwaarden dat annuleren minimaal 1 dag van tevoren mag, terwijl je misschien denkt dat dit op elk moment kan. Hier lees je meer tips over de voorwaarden van een reisorganisatie.

4. Lees de regels over het meenemen van handbagage

Misschien ga je ervan uit dat het meenemen van handbagage geen geld kost. Maar dit is tegenwoordig niet altijd meer het geval, want niet alle vliegmaatschappijen hanteren dezelfde regels. Handbagage kan bij de ene organisatie namelijk andere afmetingen hebben dan de andere. Of wat bij de ene luchtvaartmaatschappij voorheen handbagage heette, wordt nu cabinebagage genoemd en mag alleen mee tegen betaling. Hier vertellen wij meer over de betaalde vormen van handbagage.

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar je op kunt letten naast deze checklist. Het kan je in ieder geval een handje helpen om veilig en verstandig een reis te boeken.

Bronnen: MAX vakantieman, ACM, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!