Verschillende stakingen in het openbaar vervoer en op luchthavens: dit kun je deze week verwachten

09 september 2024
2 Min. leestijd

In de week van 9 september 2024 organiseren vakbonden verschillende stakingen, omdat mensen met een fysiek of mentaal zwaar beroep niet de mogelijkheid krijgen om vervroegd met pensioen te gaan. De acties treffen ook het lucht- en treinverkeer en het stad- en streekvervoer.

Welke gevolgen hebben de acties voor het treinverkeer?

Op woensdag 11 september staken de medewerkers van de NS en andere treindiensten in Nederland, zoals Arriva en Keolis. Het is vooralsnog onduidelijk wat de gevolgen zijn van deze actie, is te lezen op de website van de spoorwegmaatschappij. Wel is bekend dat de staking in de ochtend plaatsvindt, tussen 04.00 en 08.00 uur. De kans bestaat dat de impact ook nog na deze uren voelbaar is.

Op 10 december is bekend gemaakt dat er wel minimaal treinverkeer zal zijn tussen Amsterdam Centraal en Schiphol.

Welk stad- en streekvervoer heeft last van de stakingen?

Op dinsdag 10 september tussen 04.00 uur en 08.00 uur staakt het stadsvervoer in meerdere steden, zoals de RET in Rotterdam en de GVB in Amsterdam. Het kan nog even duren voordat de dienstregeling weer op gang is.

De volgende dag, op woensdag 11 september, staakt het streekvervoer. Bussen, trams van Arriva, Transdev (Connexxion), Keolis, EBS en Qbuzz rijden niet tussen 04.00 uur en 08.00 uur. Ook hier geldt dat de dienstregeling niet meteen weer op orde zal zijn.

Welke gevolgen hebben de stakingen voor de luchtvaart?

Het openbaar vervoer is een belangrijke verbinding voor het luchtverkeer. Schiphol is daarom bang dat vele reizigers niet naar het vliegveld kunnen afreizen op dinsdag en woensdag. Daarnaast hebben schoonmakers in heel het land, waaronder op Schiphol, op maandag 9 september het werk neergelegd. Zij protesteren op het plein voor de luchthaven. Ook de NS en het stad- en streekvervoer hebben last van de schoonmakers die het werk neer hebben gelegd.

Ben je op dinsdag of woensdag afhankelijk van het openbaar vervoer? Houd dan met één of meerdere reisplanners de situatie goed in de gaten.

Bronnen: ANP, NOS, AD. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!