Voedselvergiftiging wil je liefst niet oplopen en zeker niet wanneer je op vakantie bent. Toch komt het sneller voor in het buitenland door andere eet- en bereidingsgewoonten. Maar waar moet je rekening mee houden als je voedselvergiftiging oploopt in het buitenland? En hoe voorkom je het?
Wat is voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging ontstaat wanneer een giftige stof in je eten je ziek maakt. Giftige stoffen in het eten zijn meestal afkomstig van bacteriën, bijvoorbeeld Salmonella, Campylobacter, Listeria of E-coli, of schimmels. Schimmels maken gifstoffen aan wanneer eten bijvoorbeeld te lang buiten de koelkast wordt bewaard. Het eten van bedorven of rauw voedsel, of voedsel dat in slechte hygiënische omstandigheden wordt bewaard, kan ook zorgen voor voedselvergiftiging.
De omstandigheden waaronder het eten wordt bereid en bewaard verschillen in het buitenland vaak met die van Nederland. Je loopt daarom eerder voedselvergiftiging op als je iets eet over de grens. Het verhitten van eten is overigens ook niet altijd genoeg om de gifstoffen onschadelijk te maken.
Voedselvergiftiging of voedselinfectie
Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn het niet giftige stoffen, maar bacteriën, parasieten of virussen die je ziek maken. De symptomen zijn daarom ook niet helemaal hetzelfde. Bij een voedselvergiftiging ontstaan de eerste klachten binnen 8 uur na besmetting. Veelvoorkomende symptomen zijn diarree, misselijkheid (eventueel met braken) en buikkrampen. Ook kun je je duizelig voelen of een licht gevoel in je hoofd hebben.
De klachten van een voedselinfectie lijken hier ook op. Een voedselinfectie kan in hoge uitzondering leiden tot ernstige complicaties zoals hersenvliesontsteking, acuut nierfalen of neurologische aandoeningen. Bij een voedselvergiftiging kan dit niet.
Voorkom uitdroging
Als je last hebt van de bovenstaande klachten, is het belangrijk dat je veel drinkt. Hoe meer diarree of overgeven, hoe meer je namelijk moet drinken om niet uit te drogen. Thuisarts.nl adviseert om ruim 2 liter per dag te drinken. Kies dan wel voor water in plaats van zoete dranken, zoals appelsap, frisdranken en light-dranken. De darmen kunnen soms tijdelijk minder goed tegen dit soort dranken.
Bij veel overgeven en heftige diarree kun je ook ORS gebruiken. Dit is een drankje met speciale suikers en zouten die helpt tegen uitdroging. Het komt in drank- en poedervorm, en moet met water gemengd worden. Meng het niet met andere soorten dranken of eten. Een tip is om dit altijd mee te nemen op vakantie, zodat je altijd iets bij je hebt om uitdroging te voorkomen.
Naar de dokter in het buitenland
Als je op vakantie voedselvergiftiging oploopt, en de klachten te lang aanhouden, moet je naar de dokter. Je kunt dan het beste eerst contact opnemen met de alarmcentrale van je eigen zorgverzekering. Die geeft je dan advies over waar je terecht kunt. Sla het nummer van de alarmcentrale op je telefoon voor je op vakantie gaat. Zo heb je hem altijd bij de hand in geval van nood.
Wat kost medische zorg in het buitenland? Dekt de verzekering dat?
Wat betreft de kosten: de spoedeisende hulp in het buitenland wordt in principe vergoed door je basiszorgverzekering. Deze vergoeding is echter nooit meer dan wat de zorg je in Nederland zou kosten. Als je bijvoorbeeld voedselvergiftiging oploopt in de Verenigde Staten, zullen de zorgkosten hoger liggen dan die in Nederland. De ‘extra’ kosten die je dan maakt omdat je in het buitenland bent, worden niet standaard vergoed. Deze kun je wel verzekeren via een aanvullende reisverzekering. Zorg ervoor dat je reisverzekering dan dekking heeft voor geneeskundige kosten. Een andere optie is het gebruik maken van je aanvullende zorgverzekering. Controleer voor vertrek of je hierover beschikt en of het afsluiten van een reisverzekering wellicht handig is voor je.
Voorkomen van voedselvergiftiging
Om voedselvergiftiging op vakantie te voorkomen, kun je op een aantal dingen letten.
- Informeer bij de GGD of er inentingen nodig zijn voor het land van bestemming. Vraag ook eventueel aan je huisarts of het handig is om bepaalde medicijnen uit voorzorg mee te nemen.
- Controleer of het kraanwater drinkbaar is in het land dat je bezoekt. Dit is in Nederland vanzelfsprekend, maar er zijn veel landen waarin je het kraanwater niet mag drinken.
- Was je handen vaak en grondig. Doe dit zeker na ieder bezoek aan het toilet en voor het eten van een maaltijd.
- Wees voorzichtig met vlees, vis en ongekookte groenten. Kies eten en drinken wat goed verhit is, zodat de kans op voedselvergiftiging kleiner is.
- Controleer of het bestek en bord goed schoon zijn gemaakt.
- Haal ijsblokjes uit je glas. Deze zijn vaak niet gemaakt met water uit de flessen, en kunnen dus ook schadelijke bacteriën bevatten.
Bronnen: Margriet, Voedingscentrum, Thuisarts. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.