Voortaan kun je bij alle ov-bedrijven inchecken met je bankpas

08 juni 2023
2 Min. leestijd

Het is vanaf nu mogelijk om bij elke ov-vervoerder in Nederland in te checken met je bankpas. Hiermee moet het toegankelijker zijn om met het openbaar vervoer te reizen. Voorheen was het alleen mogelijk om vooraf een kaartje te kopen of te betalen met je ov-chipkaart. Nu ook het Rotterdamse vervoersbedrijf RET de mogelijkheid biedt, kun je overal met je pinpas inchecken bij het openbaar vervoer.

Gebruik van de bankpas

Door enkel de bankpas voor de ov-paal te houden check je automatisch in. Wanneer je uitcheckt wordt het bedrag van de rit van je rekening afgeschreven. Dit gebeurt in de nacht. Het systeem waarmee je betaalt heet OVpay. Om te kunnen inchecken met je bankpas moesten 60.000 kaartlezers en ov-poortjes worden aangepast of worden vervangen.

Betaal je liever met je ov-chipkaart? Dat blijft gewoon mogelijk, OVpay is een extra optie om te kunnen reizen.

Werkt nog alleen voor reizen in de 2e klas

Betalen met een pinpas is een uitkomst voor mensen die geen abonnement of een kortingspas hebben en met de 2e klas reizen. Voor zover is het nog niet mogelijk om je abonnementsvorm te koppelen aan je bankpas. OVpay is deze mogelijkheid nog aan het ontwikkelen.

Nieuwe ov-kaart

Naast OVpay, komt er binnen enkele jaren een nieuwe betaalkaart voor het openbaar vervoer. Deze ov-pas wordt de opvolger van de ov-chipkaart. Zo kun je de pas straks ook digitaal aanschaffen via een zogeheten ‘wallet’. De chipkaart, zoals wij hem nu kennen, raak verouderd en is toe aan vervanging. Toch kunnen we hem nog gewoon blijven gebruiken tot minstens 2025.

Let op, het is belangrijk dat je maar 1 pas tegelijkertijd scant bij het inchecken. Heb je een ov-pas in je telefoonhoesje? Haal hem er dan voor de zekerheid uit, om de kans op een dubbele betaling te voorkomen.

Bronnen: ANP, archief. Foto: ANP Foto.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!