Vulkaan opnieuw uitgebarsten op IJsland: dit betekent het voor jouw vliegreis

14 januari 2023
2 Min. leestijd

In het IJslandse Grindavik is de vulkaan op zondag 14 januari 2024 opnieuw uitgebarsten. Dit gebeurde eerder op 18 december 2023. Wie zich de eruptie op hetzelfde eiland in 2010 nog herinnert, weet dat dit een enorme impact op het vliegverkeer had. Met name de vluchten van en naar de Verenigde Staten konden niet doorgaan. Maar ook het Europees luchtverkeer lag 5 dagen plat. Waar moet je rekening mee houden als je binnenkort gaat vliegen? We leggen het hier uit.

Welke invloed heeft dat op mijn vlucht?

Vooralsnog is de luchthaven op IJsland geopend en landen en vertrekken er nog steeds vliegtuigen. Ook vliegtuigen die overvliegen ervaren nog geen hinder momenteel. Dit wil niet zeggen dat de situatie zo blijft. Drones moeten wel aan de grond blijven. Het lijkt erop dat de vulkaan in kracht afneemt.

Update: inmiddels lijkt het erop dat het gevaar geweken is. De lavastroom is aan het afzwakken.

Welke veiligheidsmaatregelen gelden nu in IJsland?

In Grindavik zijn de inwoners opnieuw geëvacueerd. De autoriteiten hebben het hele gebied uit voorzorg afgesloten. In december komt het dorp er goed mee weg, de lava stroomt niet richting het dorpje. Nu is het verhaal anders, het dorp is deze keer wel in gevaar. De plek van de stroom kan overigens voor grote problemen zorgen, naast het voortbestaan van het dorp.

Grindavik ligt op het schiereiland Reykjanes en op ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Het is normaal gesproken zeer populair onder toeristen omdat er veel geisers en warmwaterbronnen te vinden zijn.

Op social media zijn op 18 december 2023 verschillende filmpjes te zien van de lavafonteinen:

 

Bronnen: ANP, NOS, AD. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!