In de rubriek De treinreiziger komt eens per maand een MAX-collega aan het woord over zijn of haar belevenissen in de trein. Wat maken ze mee onderweg? Deze keer onze collega die 2 keer per week met de trein naar Hilversum reist.
Fiets, metro, trein
De reis naar Hilversum gaat in drieën. Eerst een korte fietstocht naar het beginpunt van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam-Noord, dan een metroritje van maar 2 haltes naar Centraal Station, waar de boemel met eindbestemming Amersfoort-Vathorst klaarstaat op perron 10B.
‘Fijne dag!’
Het fietstochtje is brug op en af. De lol zit ‘m vooral in het naar beneden suizen en fatbikes te passeren op een rammelende oude stadsfiets. Bij de fietsenstalling staan de bekende gezichten klaar om de reizigers een ‘fijne dag’ toe te wensen. Dat gaat altijd nogal nadrukkelijk. Niet iedereen groet namelijk terug op dat vroege tijdstip. En dat laten de heren dan weten ook. Ze staan er toch zeker niet voor niets?
Verzonken in de telefoon
Fiets geparkeerd, (rol)trap op tussen het zwijgzame volk, dat in zijn telefoon verzonken is. Opvallend is dat er bijna nooit meer iemand praat met andere reizigers. Die tijd lijkt voorbij. Gelukkig doet een groepje Volendammers in hun eigen onmiskenbare taaltje niet mee aan die algehele ongezelligheid. De rest kijkt nors voor zich uit en stapt in.
Arabisch prinsesje
Nou ja, behalve de reizigers uit het palingdorp is er nóg een uitzondering. Daar is ze weer: het kleine Arabische prinsesje van een jaar of 5, dat honderduit kakelt tegen haar geamuseerd toekijkende moeder en grote zus. Ze moet wel rustig blijven zitten en niet klimmen. Dat doet ze. Ze werpt een blik van verstandhouding naar mij, haar grootste fan.
‘Keiglad’ op perron 10B
De overstap op Centraal geeft het beeld van nog meer haast. Op perron 10B gaat menigeen onderuit, alsof ze een wedstrijd spelen op het terrein van Fortuna Sittard. Regionaal dagblad Het Parool bericht er later uitgebreid over. Het is werkelijk ‘keiglad’ daar op 10B, net als in dat beroemde YouTube-filmpje met de 2 Brabantse puberjongens, die samen valpartijen becommentariëren in de winterse omgeving van Eindhoven. Ik weet op de been te blijven, stap in en ga zitten in de laatste wagon. Dat is een strategische keuze, want dan stap je in Hilversum uit precies bij de stationstrap.
Smakkend aan de muesli met yoghurt
Ik pak mijn boek en begin te lezen. De jongeman, die ‘de hoed terugbracht in het straatbeeld’, een van de leukste vaste medereizigers, zit er vandaag niet. Maar daar is wel de dertiger, die aan zijn dagelijkse treinontbijtje, muesli met yoghurt, begint. Ik ga zowat over mijn nek van zijn gesmak. Het liefst zou ik er wat van willen zeggen. Een beetje tafelmanieren, kan ik wel waarderen, maar natuurlijk niet afdwingen.
Een gesprek op FaceTime
Wat ik ook wel zou willen, is de keihard facetimende studente en haar gesprekspartner het zwijgen opleggen. Voor mij is het onbegrijpelijk dat we allemaal dat hele gesprek van beide kanten moeten aanhoren. Als er iets is van treinetiquette, dan is dit toch wel een gevalletje van onnodige hinder. Met oortjes in, zou de helft van het gesprek tenminste onhoorbaar zijn geweest. Bij halte Science Park stapt ze gelukkig al uit en is de rust wedergekeerd. Maar niet voor lang.
Een goed gesprek tussen 2 treinreizigers: de kunst van de conversatie
Van lezen zal verder helaas weinig komen. 2 reizigers, vermoedelijk collega’s die elkaar treffen in de trein, beginnen vlakbij een geanimeerd gesprek over wintersport. Dat houden ze vol tot de trein stopt op Hilversum Media Park, waar ik eruit moet. Ze bestaan dus toch nog: passagiers die met elkaar een goed gesprek aangaan. Je kunt er alles van vinden, maar het is tegelijkertijd ook iets om te koesteren. Hier wordt toch de nobele kunst van de conversatie in stand gehouden. Ik ga met een tevreden gevoel aan mijn werkdag beginnen.
Foto ter illustratie: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Typisch gevalletje de pot verwijt de ketel.
Auteur maakt geen enkele stap om een gesprek te beginnen. Nee stapt in de trein en pakt direct een boek. Op dat moment gaan mensen ook niets tegen je zeggen want je zit met je neus in een boek en wil waarschijnlijk lezen. (of doet net alsof omdat je geen zin hebt in een praatje)
"Van lezen zal verder helaas weinig komen." Tja als dat helaas is, ben je dus niet uit op een gesprek met een medepassagier!
Tip: zeg goedemorgen tegen de reiziger naast je als je gaat zitten, of als er iemand naast je gaat zitten. Vul dat aan met 'lekker weertje' of. "wat was het glad hè?"
Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Goeie reis!