Deze historische romans zijn nóg mooier als je ze ter plaatse leest

24 september 2022
4 Min. leestijd

Het oude Barcelona, het klooster van Konstanz, de schatrijke stad Florence, het zijn allemaal decors van bekende en minder bekende historische romans. Wil je die steden én deze romans optimaal ervaren, lees de boeken dan ter plaatse zodat je het decor letterlijk voor je ziet. Om je op weg te helpen verzamelde MAX vakantieman een vijftal romans die je prima op locatie kunt lezen.

Barcelona – De kathedraal van de zee

Het is het verhaal van Arnau, die na een vlucht voor de adel als klein kind in het 14e-eeuwse Barcelona belandt. Hij groeit op in een vrije stad waar alvast een voorschot op een nieuwe tijd wordt genomen. Als steenhouwer werkt hij mee aan de kathedraal: de Santa Maria del Mar.

Het boek zit vol met nog altijd herkenbare locaties, al is de invulling van veel plekken flink veranderd. De Ramblas was in de tijd van Arnau een open riool en niet de fraaie promenade die het nu is. Je fantasie krijgt dus nog altijd de vrije hand. Mooier nog is om met het boek op een van de terrasjes voor de Santa Maria del Mar te zitten en te lezen hoe de kathedraal steen voor zware steen met de hand is opgebouwd. En natuurlijk tegelijkertijd het decor is voor een buitengewoon spannend verhaal.

Foto: Shutterstock

Konstanz – De Ommegang

Isidorus van Rillington, de hoofdpersoon in de spannende historische roman De Ommegang van de Nederlandse schrijven Jan van Aken, belandt in 1415 in Konstanz. De fraaie stad aan de Bodensee is op dat moment het decor van het Concilie van Konstanz: een kerkelijke vergadering waar geestelijken en geleerden beslissingen nemen die van grote invloed blijken op de geschiedenis van Europa.

Isidorus is onder meer architect. Het geeft de schrijver de mogelijkheid tal van gebouwen zoals het Munster van Konstanz tot in detail te beschrijven. Achter de muren van dat klooster vindt het concilie plaats waar een deel van het verhaal om draait. Met het boek in de hand kun je bij het Munster plaatsnemen. Ook tal van andere plaatsen in de stad zijn beschreven én geven de gelegenheid om rustig met deze historische roman neer te strijken.

Florence – De Medici

Het verhaal van een van de meest invloedrijke en tot de verbeelding sprekende families die Europa ooit heeft gekend: de Medici’s. In het verhaal wordt Cosimo de’ Medici na de dood van zijn vader hoofd van de familie. Het vermoeden dat zijn vader is vergiftigd door een van de vele vijanden van de familie loopt als een rode draad door de roman.

Schrijver Matteo Strukul roept het 15e eeuwse Florence opnieuw tot leven. Het is een tijd waarin de stad herschapen wordt tot het paradijs van kunst en cultuur dat het nog altijd is. Wie daarvoor verantwoordelijk is? Uitgerekend zijn hoofdpersoon Cosimo. Hij bouwde onder meer het San Marco Klooster, het stadspaleis Palazzo Medici-Riccardi. Ook betaalde hij de architect Brunelleschi om de befaamde koepel te bouwen die nog altijd als een sieraad de stad zijn unieke uitstraling geeft. Het boek lees je in het klooster, bij het stadspaleis of bij de kathedraal, waardoor een toch al indrukwekkende stad, nog indrukwekkender wordt.

Kopenhagen – 1864

Een historische roman met het liefdesverhaal van Inge en de tweeling Laust en Peter, als leidraad, tegen de achtergrond van de Sleeswijk-Holsteinse kwestie.  Deze grensruzie ontaardt uiteindelijk in oorlog met Duitsland. Het grote politieke verhaal van de strijd tussen de nationalisten en de Deense koning Christiaan speelt zich grotendeels in Kopenhagen af.

Met het boek in de hand hoef je je niet te beperken tot Kopenhagen, maar kun je door heel Denemarken heen lezen. Bij Dybbøl bijvoorbeeld, waar een grote veldslag tussen Denemarken en Duitsland plaatsvond en waar nog veel sporen van die strijd terug te vinden zijn. Mocht je overigens geen zin hebben de historische roman te lezen, dan kun je ook de Netflix-serie 1864 bekijken. Neem desnoods je laptop of tablet mee en bekijk de 8-delige serie ter plaatse.

Leuven – Wentelsteen

Wat dichter bij huis, in het Belgische Leuven om precies te zijn, laat schrijver Joris Telkens door Rutger Rescius, corrector bij de Leuvense drukker Dirk Martens, het verhaal vertellen van een veranderende tijd. Het is het verhaal van ‘onze’ Desiderius Erasmus die als vernieuwende denker wordt tegengewerkt door de Leuvense theologen.

Een deel van de beroemde Vismarkt uit de tijd van Erasmus bestaat nog steeds, met het Collegium Trilingue als meest aansprekende gebouw uit de historische roman. Het is de plek waar Erasmus de scepter zwaaide over het instituut waar gratis bijbelonderwijs in drie talen werd gegeven aan met name onvermogende studenten. Op de Vismarkt is alle gelegenheid het boek te lezen. In iedere gewenste taal.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!