Ze rijden tegenwoordig bijna net zo makkelijk en comfortabel als een gewone auto: kampeerauto’s. Ze worden dan ook steeds aantrekkelijker om aan te schaffen. Dat komt door het grote voordeel dat aan de kampeerauto hangt: je betaalt maar een kwart van het reguliere tarief aan wegenbelasting. Dagelijks gebruik lijkt dan ook een interessante optie. Maar hoe geschikt is een kampeerauto daar eigenlijk voor?
Belastingvoordeel
Zodra je je auto als kampeerauto registreert bij het RDW, kun je profiteren van een flink belastingvoordeel. Hierdoor is de aanschaf van zo’n camper zeer aantrekkelijk. Auto’s van hetzelfde gewicht en formaat die niet voor kamperen zijn bestemd, hebben geen recht op het lage tarief. Uiteraard moet de auto wel aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat hij mag worden bestempeld als kampeerauto. Ook is het belangrijk dat je checkt of een camper echt geregistreerd staat als kampeerauto wanneer je ‘m aanschaft. Anders betaal je alsnog het gewone tarief aan belasting.
Kampeerauto wordt ‘weinig’ gebruikt
Van origine is het lage tarief in het leven geroepen omdat campers in principe alleen voor recreatie worden gebruikt. Er wordt dus vanuit gegaan dat je er alleen in weekenden en vakanties mee rijdt. Toch hoef je niet je gebruiksduur op jaarbasis te registreren en betaal je het hele jaar maar een kwart van het normale belastingtarief.
Parkeren is een opgave
Er zijn wel nadelen verbonden aan deze ‘goedkope’ auto. Het is bijvoorbeeld niet altijd even gemakkelijk een goede parkeerplek te vinden. Een camper is minimaal 6 meter lang en dat kan tijden het parkeren, maar ook in de wasstraat een probleem zijn. Bovendien is zo’n auto vaak ook te hoog voor een parkeergarage en kost de aanschaf meer dan 60.000 euro. En het brandstofgebruik valt allicht hoger uit dan van een gewone personenauto.
Eigen terrein
Het grootste nadeel echter, blijft dat veel Nederlandse gemeenten de regel hanteren dat recreatievoertuigen maximaal 3 dagen op een openbare plek mogen staan. Je moet dus eigenlijk een eigen parkeerplek tot je beschikking hebben om echt voordelig uit te zijn. En dat is lang niet voor iedereen weggelegd.
Bronnen: Nu.nl, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.