Ingrijpend treinongeluk bij Voorschoten: geen treinverkeer tussen Leiden en Den Haag, website voor slachtofferhulp online

04 april 2023
3 Min. leestijd

Nederland is op dinsdag 4 april 2023 opgeschrikt door het ernstige treinongeluk bij Voorschoten. 1 slachtoffer is hierbij om het leven gekomen, een aantal reizigers en andere betrokkenen zijn licht tot zwaar gewond geraakt. Daarnaast is het treinverkeer op het traject Leiden-Den Haag voor langere tijd ontregeld. Wat betekent deze treinramp voor het openbaar vervoer?

Wat is er gebeurd?

In de nacht van maandag 3 april op dinsdag 4 april 2023 gaat het rond 3.30 uur mis. Ter hoogte van Voorschoten zijn er werkzaamheden aan het spoor. Maar een goederentrein botst tegen een bouwkraan op, die hierdoor op een ander spoor terecht komt. Een uit Leiden afkomstige passagierstrein, met zo’n 50 reizigers op weg naar Den Haag, rijdt vervolgens tegen de bouwkraan op. Een ooggetuige vertelt aan NRC over haar gesprek met de machinist van de goederentrein. “Hij zei: ik reed tegen een bouwkraan op, die viel opzij op het andere spoor, daar reed de NS-trein vervolgens tegenaan.”

De passagierstrein ontspoort en er ontstaat heel wat ravage aan het spoor. 1 medewerker van het bouwbedrijf komt bij het ongeluk om het leven. 19 gewonden, onder wie de machinist van de passagierstrein, belanden in het ziekenhuis en in een noodhospitaal in Utrecht. 20 anderen houden lichtere verwondingen over aan het ongeluk. Hulpdiensten kunnen hen ter plekke behandelen en verschillende omwonenden vangen de gewonden thuis op.

Welke gevolgen heeft dit ongeluk voor het treinverkeer?

In de eerste uren na het ongeluk is er geen treinverkeer van en naar Leiden mogelijk. Tussen Den Haag en Leiden zullen er voorlopig geen treinen rijden, vanwege de noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Wanneer het spoor daar weer opengaat, is nog niet bekend. Naar verwachting zullen de herstelwerkzaamheden een paar dagen in beslag nemen. In de loop van dinsdag 4 april is het treinverkeer van Leiden naar Utrecht, Haarlem en Schiphol wel mondjesmaat weer op gang gekomen.

Op het traject Den Haag-Leiden (via Den Haag Laan van NOI, Den Haag Mariahoeve, Voorschoten en De Vink) is tot nader order dus geen treinverkeer mogelijk. Tussen deze stations rijden stopbussen, die ook van en naar Sassenheim, Nieuw Vennep en Hoofddorp gaan. Verder kun je omrijden via Gouda of Utrecht óf kiezen voor een ander vervoersmiddel. Ook met stadsbussen en de Haagse tramlijnen kun je tussen de beide steden pendelen. Een reis tussen Den Haag en Leiden duurt wel een stuk langer dan gebruikelijk. Houd er daarnaast rekening mee dat het drukker kan worden op de alternatieve routes. Raadpleeg voor vertrek dus je routeplanner.

Waar kun je terecht voor slachtofferhulp of meer informatie?

Inmiddels is de website treinongelukvoorschoten.nl in de lucht, mede op initiatief van Slachtofferhulp Nederland. Slachtoffers, hun naasten, getuigen en andere betrokkenen kunnen hier terecht voor bijstand en adviezen. Je kunt telefonisch contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland of het calamiteitennummer van de NS. Daarnaast kun je een luisterend oor vinden, als je je verhaal wil doen. Ook vind je tips over het vragen om hulp in je omgeving.

Bronnen: ANP, NRC, NU.nl, Treinongelukvoorschoten.nl, 92929. Foto: Remko de Waal/ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!