Nieuwe regionale en mogelijk zelfs landelijke staking in het streekvervoer op komst

12 januari 2023
3 Min. leestijd

In 2022 zijn er meerdere stakingen in het openbaar vervoer geweest, nu is de 1e staking van 2023 aanstaande. In een aantal regio’s in Oost-Nederland zal er op vrijdag 13 januari geen streekvervoer zijn. Daarna volgen waarschijnlijk nog meer acties, in het hele land. Wat is de achtergrond van deze staking openbaar vervoer en om welke trajecten gaat het?

Waarom komt er een staking regionaal vervoer?

De staking in het Gelderse streekvervoer heeft een vergelijkbare achtergrond als de vorige NS-staking en de landelijke staking in het streekvervoer, in augustus en september 2022. De vakbond VVMC onderhandelt met de vervoerders over de cao-voorwaarden. Inflatiecorrectie, een loonsverhoging van 10 procent en de hoge werkdruk, als gevolg van personeelstekorten, zijn de hete hangijzers in de besprekingen. Een akkoord blijft vooralsnog uit, waardoor de vakbond een staking heeft aangekondigd.

Waar en wanneer is de staking?

Op vrijdag 13 januari rijden er in de Achterhoek, het Rivierengebied en de Liemers geen treinen en bussen van vervoerders Arriva en Keolis. Het Overijsselse Goor en de Gelderse plaatsen Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen zijn de belangrijkste steden die hiermee te maken krijgen. VVMC heeft op maandag 16 januari een staking van DMG (Qbuzz), in de regio Dordrecht. Daar loopt de MerwedeLingelijn, een treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen, via onder meer Sliedrecht en Gorinchem. Mogelijk komen er ook acties in Limburg, maar het is nog niet duidelijk hoe het streekvervoerpersoneel en de vakbonden deze in gaan vullen.

De kans is bovendien groot dat er zelfs landelijke stakingen volgen. Die moeten plaatsvinden op donderdag 19 en vrijdag 20 januari 2023, tenzij er in de tussentijd alsnog een cao-akkoord komt. “Op de 17e zullen we nog 1 keer een poging wagen met de werkgevers om te kijken of tot oplossingen kunnen komen”, citeert Omroep Gelderland FNV-bestuurslid Marijn van der Gaag.

Is er wel landelijk openbaar vervoer?

De stakingen betreffen het regionale trein- en busvervoer, ook op de landelijke stakingsdag. De treinen van de NS blijven dus wel rijden op de hierboven genoemde data. Welke gevolgen de staking in het streekvervoer heeft voor de net geïntroduceerde nachttrein van Arriva, is nog niet duidelijk. Sinds kort rijden er namelijk Arriva-treinen op de trajecten Maastricht-Schiphol en Groningen-Schiphol, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Als je op één van de stakingsdagen het openbaar vervoer gebruikt, zorg er dan voor dat je sowieso voor vertrek de routeplanner van je vervoerder raadpleegt.

Bronnen: Archief, MAX Vandaag, VVMC, NU.nl, Omroep Gelderland. Foto: TM Creations/Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!