Volop werkzaamheden op het spoor in augustus 2023: waar zijn de grootste knelpunten?

07 augustus 2023
4 Min. leestijd

Reis je in augustus 2023 met de trein? Bereid je dan goed voor, want het treinverkeer is op diverse plekken in het land ontregeld vanwege werkzaamheden. We zetten de belangrijkste knelpunten op een rij.

Heerlen-Valkenburg

De Tweelandentrein tussen Maastricht en het Duitse Aachen wordt vanaf 10 december 2023 een Drielandentrein, tot aan het Belgische Luik. Maar in augustus 2023 is een deel van dit traject lange tijd niet begaanbaar. Tot zaterdag 26 augustus rijden er bussen tussen Heerlen en Valkenburg. Deze maken tussenstops bij Heerlen Woonboulevard, Voerendaal en de 3 meest gewaardeerde stations van Nederland (Valkenburg, Klimmen-Ransdaal en Schin op Geul). Tegelijkertijd zijn er werkzaamheden in België. Als je bijvoorbeeld via het station van Maastricht de grens over wil, houd dan rekening met werkzaamheden op het traject Luik-Hasselt, tot maandag 28 augustus.

Zwolle-Nunspeet

Een belangrijke verbinding tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland is tijdelijk afgesloten. Tussen Zwolle en Nunspeet (en de tussenliggende stations Wezep en ’t Harde) rijden tot zaterdag 12 augustus 2023 bussen. Daarnaast kun je tussen Zwolle en Amersfoort omreizen via Deventer, al kost dat uiteraard wel extra tijd. Let er daarnaast op dat er tegelijkertijd een aangepaste dienstregeling op het traject Amersfoort-Schiphol is.

Weesp-Lelystad

Ook vanuit Lelystad wordt het tijdelijk lastiger om met de trein Schiphol of Amsterdam te bereiken. Van zaterdag 12 tot donderdag 17 augustus 2023 rijden er tijdelijk bussen van Weesp naar Lelystad (en andersom), wegens werkzaamheden. Deze stopt bij de diverse stations in Almere, te weten Almere Poort, Almere Muziekwijk, Almere Centrum, Almere Parkwijk, Almere Buiten en Almere Oostvaarders. Houd daarnaast van maandag 21 tot donderdag 24 augustus rekening met een aangepaste dienstregeling (en dus vertraging) tussen Schiphol en Lelystad.

Apeldoorn-Hengelo

Tot maandag 14 augustus 2023 zijn er werkzaamheden tussen Apeldoorn en Hengelo. Dit heeft vooral gevolgen voor de internationale treinverbinding Amsterdam-Berlijn, die dit traject passeert. De dienstregeling voor deze internationale trein is tijdelijk aangepast. Daar komt bij dat internationale treinreizen steeds populairder worden in de vakantietijd. Daarom is het tijdens de zomermaanden verplicht om een zitplaats te reserveren in de ICE-treinen.

Venlo-Düsseldorf

Ook via Venlo kun je de grens over, met Düsseldorf als dichtstbijzijnde grote knooppunt. Maar houd tussen maandag 7 en zondag 13 augustus 2023 wel rekening met werkzaamheden in de avonduren, op het traject Mönchengladbach-Düsseldorf. Op al deze dagen rijden er van 20.00 uur tot 23.00 uur bussen.

Alle trajecten rondom Tilburg

In Noord-Brabant rijden er tijdelijk geen intercity’s en sprinters rondom Tilburg, van maandag 14 tot zaterdag 19 augustus 2023. Vanaf het station rijden er snelbussen naar ’s-Hertogenbosch en Breda. Daarnaast is er tijdelijk een stopbus tussen Breda en Boxtel, met tussenstops in Gilze-Rijen, Tilburg Reeshof, Tilburg Universiteit, Tilburg Centraal en Oisterwijk. Direct treinverkeer tussen Tilburg en Eindhoven is in deze week ook niet mogelijk. Daarvoor kun je met de bus naar ’s-Hertogenbosch, om vervolgens de intercity of sprinter naar Eindhoven te pakken. Ook via Boxtel rijden er sprinters naar Eindhoven.

Almere Oostvaarders-Dronten

Na de eerdere werkzaamheden in Flevoland is vanaf dinsdag 22 augustus het traject Almere Oostvaarders-Dronten aan de beurt. De werkzaamheden op dit traject, met Lelystad als enige tussenliggende station, duren tot maandag 4 september 2023. Tijdens deze werkzaamheden rijden er bussen, maar je kunt ook omreizen via Amersfoort en Zwolle. Houd er daarnaast rekening mee dat er tijdens deze 2 weken ook extra werkzaamheden tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders zijn. Op dinsdag 22 en donderdag 31 augustus 2023 rijden er daarom extra bussen, net als in het weekend van 2 en 3 september.

Akkrum-Leeuwarden

Aan het einde van de maand zijn er opnieuw werkzaamheden in het noorden van het land. Als je via Zwolle en Meppel naar Friesland reist, kun je nog per trein naar Steenwijk, Wolvega, Heerenveen en Akkrum. Maar vanuit Akkrum moet je tijdelijk de bus naar Grou-Jirnsum en Leeuwarden pakken. Deze werkzaamheden duren van zaterdag 26 augustus tot maandag 4 september 2023.

Andere knelpunten

Naast de bovengenoemde ingrijpende werkzaamheden zijn er nog kleinere projecten. Die nemen minder tijd in beslag, maar kunnen evengoed je treinreis ontregelen. Later in augustus 2023 kun je nog kleinere onderbrekingen verwachten op de trajecten Leiden-Den Haag HS, Dordrecht-Den Haag, Den Haag Ypenburg-Den Haag, Amsterdam Sloterdijk-Zaandam, Alphen aan den Rijn-Gouda, Woerden-Zoetermeer, Eindhoven-Roermond, Arnhem-Emmerich, Amsterdam Bijlmer ArenA-Leiden, Lage Zwaluwe-Roosendaal, Ede-Wageningen-Arnhem en Zaandam-Hoorn. Deze werkzaamheden duren meestal 1 of 2 dagen of een heel weekend. Als je één van deze trajecten passeert, raadpleeg voor vertrek dan de routeplanner van de NS.

Bronnen: Archief, NS, De Stentor, Treinreiziger.nl. Foto: Sem van der Wal/ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!