Op hete dagen is een airco in de auto geen overbodige luxe. Nadeel is wel dat het gebruik van een airco meer brandstof kost en dat wil je liever niet met de gestegen brandstofprijzen. Maar hoeveel meer kost dat dan en kun je ook zuinig koelen?
Wat doet de airco?
Om de lucht in de auto te koelen, wordt koelvloeistof verdampt. De warme lucht uit de auto wordt omgezet in gekoelde lucht. Na dit proces stroomt de koele lucht terug in de auto. Dit proces kost energie en dus vermogen, zo’n 5 tot 10 pk. En om die pk’s te produceren is brandstof nodig. Auto’s met een handmatige versnellingsbak verbruiken bij gebruik van de airco zo’n 3 tot 10 procent meer brandstof. Bij voertuigen met automaat loopt dit op tot 27 procent.
Rijd je in een elektrische auto? Ook dan zorgt de airco ervoor dat je actieradius vermindert. De koude lucht wordt ook hier uit koelvloeistof gehaald, maar de auto heeft deze vloeistof tevens nodig om te voorkomen dat de accu oververhit raakt.
Zo min mogelijk brandstof verbruiken
Op een efficiënte manier de auto koelen, kan dus geld besparen. Dat begint met te zorgen dat de warmte de auto zo snel mogelijk verlaat. Ventileer daarom eerst de auto voordat je wegrijdt. Zet de ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo verdwijnt de heetste lucht. Daarna zet je de uitstroomopeningen in de auto naar boven en zet je de airco aan en sluit je de ramen en deuren. De koude lucht verkoelt dan de heetste lucht bovenin. Het is dan de truc om (zodra de airco koude lucht blaast) de luchtcirculatie van de auto tijdelijk aan te zetten. Dat is het knopje met daarop een auto en een pijl erin. De koele lucht wordt op deze manier beter verspreid. Is de juiste temperatuur bereikt? Zet dan de luchtcirculatie stand weer uit, zodat je weer toevoer van buitenlucht krijgt.
Airco tijdens autovakantie
Ben je op autovakantie en rijd je in de bergen? Bij de steile hellingen gebruikt de auto sowieso meer brandstof. Als dan ook de airco aanstaat, kost dat extra kracht en dus brandstof. Is het niet te warm, zet de airco dan tijdelijk uit. Zo verbruik je minder brandstof en kom je ook makkelijker de berg op. Met het kort uitschakelen van het systeem bespaar je zo’n 10 procent. Is het warm? Houd dan de airco aan, anders kan de aandacht achter het stuur verslappen en dat is niet veilig op een bergpas. Want als het in de auto warmer dan 35 graden Celsius wordt, neemt de kans op ongelukken toe. Deze warmte heeft hetzelfde effect als rijden met teveel alcohol op.
Optimaal gebruik van de airco
En hoewel de airco dus voor een hoger brandstof verbruik zorgt, is het wel prettig op heel warme dagen. Wil je weten hoe je de klimaatregelaar zo optimaal mogelijk kunt gebruiken? Je leest het in dit artikel van MAX Vandaag. Wil je weten wat je juist níet moet doen? Lees dan dit artikel.
Bronnen: AD, ANWB, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.