Wat Koningsdag is voor Nederlanders, is Quatorze Juillet voor de Fransen. Verwacht geen oranje uitgedoste mensen maar wel optredens, champagne, heel veel eten, militaire parades, nog meer eten, het zingen van het Franse volkslied en enorme vuurwerkshows na zonsondergang. Ben je op 14 juli in Frankrijk? Dan kun je je borst nat maken! We zetten alles over deze Franse feestdag voor je op een rijtje.
14 juli: hoe zit het ook alweer?
Terug naar 14 juli 1789. Op die dag bestormt een woedende groep Parijzenaren een gevangenis in Parijs. We kennen deze gebeurtenis als de Bestorming van de Bastille. Dit historische moment betekent de start van de Franse Revolutie. De monarchie, waarin de koning de absolute macht had, kwam ten einde en de Franse republiek werd opgericht. Koning Lodewijk XVI werd gevangen genomen en werd in 1793 onthoofd. Hij belandde onder de guillotine op de Place de la Concorde in Parijs. De Franse Revolutie eindigt 6 jaar later, in 1799. Toen greep Napoleon Bonaporte de macht in Frankrijk. Sinds 1880 is Quatorze Juillet de nationale Franse feestdag.
Hoe wordt het feest in Frankrijk gevierd?
In bijna alle Franse dorpen en steden vinden op 14 juli speciale activiteiten plaats. Op sommige plekken begint het feest de avond ervoor al met optredens van Franse artiesten en grote vuurwerkshows. De meeste vuurwerkshows vinden plaats op de 14e zelf. Op de website van de lokale VVV kun je vaak zien wat ’t programma is voor jouw bestemming. Houd er rekening mee dat winkels op deze dag meestal gesloten zijn. Scoor je blauw-wit-rode-outfit dus voor die tijd.
Waar wij ons op Koningsdag te goed te doen aan tompoucen, hebben de Fransen niet echt een taartje of gerecht dat ze specifiek eten op hun nationale feestdag. Dat betekent niet dat er niet bijzonder wordt gegeten op deze dag. Integendeel. Want waar je de 14e ook bent, je zult overal op straat typische Franse gerechten vinden. Van steak-frites tot boeuf bourguignon en van pot-au-feu tot een pissaladière. En mocht je toch smachten naar een tompouce: haal dan een ‘mille-feuille’ bij de patisserie. Dit is de Franse versie van de tompouce en is minstens zo lekker!
Hoe vieren ze Quatorze Juillet in Parijs?
Het middelpunt van alle festiviteiten is natuurlijk hoofdstad Parijs. In de ochtend vindt hier de militaire parade plaats op de Champs-Élysées. Dit is de wereldberoemde (en peperdure) straat die loopt van de Place de la Concorde naar de Arc de Triomphe. Onder toeziend oog van de Franse president komt een eindeloze stroom indrukwekkende militaire voertuigen voorbij. In 2017 was de toenmalige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, eregast van de Franse president Emmanuel Macron. Trump was zo onder de indruk van wat hij zag, dat hij dit ook in Amerika wilde organiseren. Tot zo’n parade is het in de VS tot nu toe nog niet gekomen.
Mocht je dit jaar (2024) in Parijs zijn tijdens de feestdag, houd er dan rekening mee dat de militaire parade eenmalig wordt verplaatst naar een andere locatie. Dit heeft te maken met de Olympische Spelen. Op de Place de la Concorde vinden namelijk sportwedstrijden plaats. Wil je aanwezig zijn bij het militaire défilé, dan moet je zondagochtend naar de Avenue Foch. Dit is in het verlengde van de Champs-Élysées. De parade staat dit jaar ook in het teken van de 80-jarige bevrijding van Parijs na de Tweede Wereldoorlog.
In de avond kun je bij het stadhuis van Parijs, het Hôtel de Ville, genieten van een gratis voorstelling van het Franse nationale orkest. Na zonsondergang vindt er bij de Eiffeltoren een gigantische vuurwerkshow plaats. Mocht je hier naartoe willen gaan, zorg dat je er ruim op tijd bent.
Goed om te weten: neem geen flesje bubbels mee naar de show. Er geldt namelijk een alcoholverbod.
Het Franse volkslied
Na afloop van de vuurwerkshows wordt op veel plekken het Franse volkslied gezongen: de Marseillaise. Het volkslied van de Fransen werd in 1795, middenin de Franse revolutie, uitgeroepen tot de nationale hymne van het land. Het lied heeft een behoorlijk strijdlustige tekst: ‘de dag van de overwinning is aangebroken, het bloedige vaandel is gehesen’. Een bijzonder feitje: de Marseillaise was in 1917 een jaar lang het volkslied van Rusland tijdens de Russische revolutie. Om een beetje indruk te maken op je Franse buurman of buurvrouw, kun je hier de tekst alvast een beetje oefenen.
Finale EK-voetbal
Het is niet alleen een speciale Quatorze Juillet vanwege de 80-jarige bevrijding van Frankrijk. Het is ook de dag waarop de finale van het EK-voetbal wordt gespeeld. Hier hoef je gelukkig niets van te missen. Op veel plekken in Franse steden en dorpen worden grote schermen neergezet, zodat je tussen het vuurwerk en de optredens door op de hoogte blijft van de wedstrijd.
Wordt het druk op de weg in Frankrijk op 14 juli?
Omdat 14 juli dit jaar op een zondag valt, verwacht de ANWB niet dat het extreem druk zal zijn op de Franse wegen. Houd wel rekening met drukte op de snelwegen richting het zuiden van het land. Mocht je toch te maken krijgen met een files, op MAX Vakantieman lees je hoe je het best door een file heen komt.
Bronnen: Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken, frans.nl, Élysée.fr, Historiek.net, ANWB. Foto: DreamSlamStudio/ Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.