Bij deze sterrenwachten kun je de zonsverduistering beleven (en zijn ook leuk als het bewolkt is)

22 oktober 2022
3 Min. leestijd

Op dinsdag 25 oktober 2022 wordt het overdag even een stukje donkerder. Vanaf 11.08 uur schuift de maan een stukje voor de zon. De gedeeltelijke zonsverduistering is vooral goed te zien vanuit de talrijke sterrenwachten die ons land rijk is. En dat is een mooie aanleiding om in de herfstvakantie eens langs te gaan.

Je kunt op verschillende manieren kijken naar een zonsverduistering, waarbij het zaak is je ogen goed te beschermen. Met speciale brillen is het al een unieke ervaring, maar wil je 1e rang zitten, dan kun je het eens bekijken op een sterrenwacht. We zetten een aantal observatoria, waar je ook met bewolkt weer aan je trekken komt, op een rij.

Artis Planetarium Amsterdam

In de Amsterdamse dierentuin kun je met speciale telescopen de maan voor de zon zien bewegen, maar kun je ook gewoon via een van de aanwezige eclipsbrillen genieten van het fenomeen. Bij slecht weer kun je in Artis de eclips nog steeds prima volgen. Van 11.00 tot 13.00 is er een live-verbinding waardoor je niets hoeft te missen van de zonsverduistering. Maar natuurlijk hoop je gewoon op mooi helder weer.

Sterrenwacht Hellendoorn

Speciaal voor deze zonsverduistering is de sterrenwacht van Hellendoorn vanaf 10.45 open voor iedereen die belangstelling heeft. Het observatorium heeft verschillende telescopen waarmee je de zonsverduistering volgt. Ook maakt de sterrenwacht gebruik van een speciale projectiemethode op de Sky-Walk, het 8 meter hoge observatieplatform van Hellendoorn.

Sterrenwacht Cosmos in Lattrop

Vlakbij het Overijsselse Ootmarsum kun je bij sterrenwacht Cosmos met 2 professionele zonnetelescopen de verduistering volgen. Met de telescopen zijn zonnevlekken en spectaculaire zonnevlammen waar te nemen. Mocht het onverhoopt bewolkt zijn, dan zijn er rondleidingen in het Astro Theater en verzorgt de Sterrenwacht in het planetarium een uitgebreide uitleg over de zonsverduistering.

Oude Sterrenwacht Leiden

Het is niet alleen de oudste Universitaire sterrenwacht van Nederland, maar zelfs ter wereld: de Oude Sterrenwacht in Leiden. Speciaal voor de zonsverduistering helpen vrijwilligers van de Werkgroep Leidse Sterrenwacht om zo veilig mogelijk naar de zon te kijken. Met de aanwezige kleine 8-duims kijkers en de Lunt-kijker kun je de zonsverduistering goed zien.

Voor sommige sterrenwachten betaalt u entreegeld.

Foto: ANP

Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh

Even eerbiedwaardig als de Oude Sterrenwacht in Leiden, is Sonnenborgh. In een van de oudste verdedigingswerken van de stad Utrecht, staan verschillende telescopen klaar om de zonsverduistering zo goed mogelijk te volgen. En je kijkt niet alleen! Er staan speciale publieksbegeleiders voor je klaar om je alles over dit verschijnsel te vertellen en natuurlijk de nodige vragen te beantwoorden.

Behalve Sterrenwacht met 3 telescopen, is Sonnenborgh ook een museum waar je van alles kunt leren over ons zonnestelsel en de werking van telescopen. Je kunt hier dus moeiteloos uren doorbrengen, wat in het geval van een bewolkte dag je de nodige alternatieven biedt.

Thuis kijken

Ga je naar een Sterrenwacht, of kijk je thuis naar de zonsverduistering? Zorg in ieder geval te allen tijde dat je veilig naar de zon kijkt. De speciale eclipsbrillen zijn altijd aan te raden. Kijk je via een eigen telescoop, gebruik dan een zonnefilter. Zo blijven je ogen gezond en kun je de volgende, bijna volledige zonsverduistering in 2026 ook weer optimaal volgen.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!