Dit zijn de smerigste objecten in een hotelkamer (en dat is niet het toilet)

11 maart 2024
3 Min. leestijd

Je verwacht dat een hotelkamer schoon is. Toch blijkt dat veel zaken op hotelkamers enkel voor het oog schoon zijn. Maar wat is het smerigste object? 

Schijn bedriegt

Je hotelkamer ziet er meestal tot in de puntjes verzorgd uit. De vloer oogt schoon en de bedden zijn netjes opgemaakt. Toch worden veel objecten op een hotelkamer nauwelijks schoongemaakt. Denk bijvoorbeeld aan lichtknopjes en de afstandsbediening. Want zeg nou eerlijk, hoe vaak maak jij deze thuis schoon? Je kunt je voorstellen dat dit in een hotel, waar steeds andere mensen deze knoppen aanraken, niet erg hygiënisch is.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de vloer, hoewel hij er spik en span uitziet, niet altijd even schoon is. De hoogste bacteriële besmetting bevindt zich in objecten op de karren van de schoonmakers, bijvoorbeeld in sponzen en dweilen. Doorgaans gebruiken schoonmakers dezelfde spons en dweil voor meerdere kamers. Hierdoor verspreiden de bacteriën zich snel over verschillende kamers. Het is daarom beter om niet de hele dag op blote voeten door de hotelkamer te lopen.

Vieze föhn, waterkoker en drinkglazen

Je droogt wellicht graag je haar met een föhn na het douchen, maar ook de föhn zit in hotels vaak vol bacteriën. Iedereen pakt de föhn vast, maar schoonmakers slaan hem veelvuldig over tijdens het schoonmaken. Daarnaast kunnen haren van eerdere gebruikers verstrikt raken in het luchtrooster van de föhn. In dit artikel lees je hoe je deze eventueel zelf kunt schoonmaken.

Ook de waterkoker is niet altijd even fris, omdat sommige mensen hun ondergoed daar in wassen(!). Dit kan weinig kwaad, omdat de bacteriën door de hoge temperatuur van het water doodgaan, maar een fijne gedachte is het niet.

Als je denkt dat de drinkglazen wel schoon zijn, heb je het (meestal) fout. Vaak spoelen schoonmakers deze alleen even af met water. Je kunt dus beter de plastic bekers die op de hotelkamer staan pakken, of de glazen zelf nog een keer goed afwassen voor je ze gebruikt.

Klacht indienen over je hotelkamer

Als je op een hotelkamer komt die écht heel smerig is, kun je het beste meteen een klacht indienen. Leg de problemen uit bij de receptie en vraag eventueel om een andere kamer. Indien zij het probleem niet oplossen, kun je achteraf een klacht indienen bij het hotel of de reisorganisatie. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je de klachten al tijdens je verblijf kenbaar maakt.

Wil je meer lezen over hoe (on)hygiënisch hotelkamers zijn, bekijk dan een eerder artikel van ons.

Bronnen: Telegraaf, EurekAlert, Radar, Cosmopolitan, Huishoudbeurs, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!