Het reisadvies van een land weten? Dit en meer kan Nederland Wereldwijd voor je betekenen

15 juli 2024
4 Min. leestijd

Eindelijk, je gaat bijna op vakantie, maar plotseling kampt jouw vakantiebestemming met natuurgeweld, rellen of andere onvoorziene problemen. Het is belangrijk om te weten bij wie je op dat moment moet zijn voor de juiste informatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet reizigers van en naar het buitenland van (actuele) informatie via de website Nederland Wereldwijd (voorheen Wijs op reis).

Wat betekenen de kleurcodes op Nederland Wereldwijd?

Iedereen kijkt uit naar vakantie, maar het is wel raadzaam om te weten of de bestemming ook veilig is. Met de kleurcodes rood, oranje, geel en groen weet je wat de situatie is in een land. Deze reisadviezen geven informatie over de veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Soms kun je beter een bepaald gebied of land vermijden omdat het een negatief reisadvies krijgt.

  • Groen betekent: geen bijzonderheden, de risico’s zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland.
  • Geel betekent: let op, er zijn risico’s die anders zijn dan in Nederland.
  • Oranje betekent: alleen reizen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor een uitvaart of als u een belangrijke reis voor uw werk moet maken.
  • Rood betekent: niet reizen, wat uw situatie ook is, ga hier niet naar toe, het is te gevaarlijk.

Wie is verantwoordelijk als ik naar een land met negatief reisadvies ga?

Ongeacht welk reisadvies, de verantwoording van het reizen naar een land ligt bij jou. De kleurcodes zijn vooral voor jezelf om een goede voorbereiding te kunnen treffen. Denk daarom goed na over een vakantiebestemming met eventuele risico’s. Het is dan verstandig om je verblijf aan te melden bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken via Nederland Wereldwijd.

Waar kan Nederland Wereldwijd mij mee helpen?

Jaarlijks biedt Nederland Wereldwijd vele Nederlanders (en buitenlanders die naar Nederland reizen) informatie en hulp. In het jaar 2023 helpen zij duizenden Nederlanders in nood. Het gaat bijvoorbeeld om overlijdensgevallen, financiële nood, ziekenhuisopnamen, vermissingen, gedetineerden en familiezaken.

De meeste hulpverzoeken uit het buitenland komen in 2023 vanuit Duitsland, België, Spanje, Frankrijk en Turkije. In totaal hebben zij dit betreffende jaar 825.000 klantcontacten.

Welke informatie biedt Nederland Wereldwijd?

Nederland Wereldwijd vertelt je naast de kleurcodes ook welke vaccinaties aanbevolen of verplicht zijn. Gelden er specifieke regels of gebruiken in een land? De website zal je daar op attenderen. Daarnaast biedt de website hulp met betrekking tot het aanvragen van een visum.

Hoe neem ik contact op met Nederland Wereldwijd?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de reisadviezen zo actueel mogelijk bij. Dat doen ze met hulp van alle ambassades, consulaten en alle bronnen die ze daarvoor ter beschikking hebben. Dit updaten gebeurt 7 dagen per week. Ook zijn ze 24 uur per dag bereikbaar voor vragen. Dit kan telefonisch, via WhatsApp, per mail of met de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Deze app is altijd handig om op je telefoon geïnstalleerd te hebben wanneer je op vakantie gaat.

Ben je op vakantie en krijg je te maken met natuurgeweld?

Is er nabij jouw bestemming een aardbeving, bosbrand of overstroming? Dit is wat je dan kunt doen als je nog op vakantie gaat, of als je al op de bestemming bent. Ook legt MAX Meldpunt uit hoe het dan zit met je verzekering. Je kunt bij Google Maps de laatste status van de situatie bekijken op de exacte getroffen gebieden. Zo weet je welk gebied je beter kunt vermijden.

Naast Nederland Wereldwijd, kun je ook voor de actuele reisinformatie terecht op de website van Douane of de lokale autoriteiten van je vakantiebestemming. Bovendien krijg je met de eerder genoemde Reisapp een notificatie als het reisadvies van jouw vakantiestemming plots verandert. Wil je weten waar het natuurgeweld zich precies bevind? Er is er een overzicht met alle bosbranden in Europa, ook kun je op Google Maps zien waar overstromingen zijn.

Bronnen: Het ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: Shutterstock/BuZa.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!