Je bent net het vliegtuig ingestapt en zit klaar voor vertrek. Dan wordt er omgeroepen om je telefoon in vliegtuigmodus te zetten. De meeste mensen doen dit direct. Maar waarvoor is het eigenlijk? En is het nog steeds nodig?
Moet je telefoon op vliegtuigstand in het vliegtuig?
Al jaren is het de norm om in het vliegtuig je telefoon in vliegtuigmodus te zetten. Voordat deze stand is toegevoegd aan de telefoon, is het zelfs verplicht de telefoon helemaal uit te zetten. Met de vliegtuigstand voorkom je de kans dat je telefoon de signalen van de cockpit verstoort. Het gaat met name om de systemen die worden gebruikt bij het opstijgen en dalen.
Heb je echt geen bereik in de lucht?
Vaak denken mensen dat hun telefoon ‘toch geen bereik heeft’ in de lucht. Maar niets is minder waar. Ook bij 10 kilometer hoogte geeft een mobiel een signaal af. Een telefoon zoekt namelijk constant naar de dichtstbijzijnde telefoontoren. En je raadt het al, die is in de lucht lastig te vinden. Omdat dit zo moeilijk gaat geven vooral oudere telefoons juist een sterker signaal af. De kans dat hij zo’n toren bereikt is klein, maar het zoekende signaal verstoort wel de communicatie van het vliegtuig.
Lukt het wel te verbinden met een telefoontoren? Dan heb je er alsnog niks aan. Je gaat met het vliegtuig veel te hard om echt de verbinding vast te houden.
Kan er een ongeluk gebeuren als meerderen vliegtuigmodus niet aanzetten?
Uit onderzoek van de Amerikaanse verzekeraar Allianz blijkt dat bijna 40 procent van de bemanning hun telefoon niet op vliegmodus zet. Soms wordt dat zelfs opzettelijk niet gedaan. Toch is er tot zover nog geen vliegtuigongeluk bekend die door een telefoonsignaal is verstoord. Is het dan wel echt zo erg om te vergeten?
Zijn er gevaren als ik mijn telefoon niet op vliegtuigmodus heb?
De signalen van een telefoon kunnen dus wel degelijk de communicatie verstoren. Maar niet in de mate dat het een (ernstig) gevaar vormt. Zo kan er ruis op de radiofrequenties ontstaan. Dit kan klinken als een telefoon die dicht bij een speaker wordt gehouden. Het is met name vervelend voor de piloot. Signalen zijn nog nooit écht verstoord, maar hoe meer mensen geen vliegmodus aan hebben, hoe minder signaal.
Het verstoren van de signalen is niet fijn, maar zal dus niet tot ernstige situaties leiden, wel maakt de komst van 5G het vliegen iets spannender. Dit signaal ligt dichtbij de frequentie van de hoogtemeter. Een instrument dat zeer essentieel is voor de landing. Dit probleem speelt zich met name af in Amerika, maar daar zijn de nodige maatregelen al wel voor getroffen. Zo vormt het geen gevaar als mensen tóch willen proberen te bellen of internetten.
Wat zijn de consequenties?
Wordt het signaal te zwak? Een piloot kan er dan alsnog aangeven om de telefoon op vliegtuigstand te zetten. Wordt er niet naar geluisterd? Dan kan de piloot de keuze maken om terug te keren. Je telefoon niet in vliegtuigmodus zetten is dus niet alleen vervelend voor de piloot, maar ook voor jezelf.
Ga je op reis? Dan kun je vast wel een paar tips gebruiken om je koffer zo handig mogelijk in te pakken of hoe je het beste kunt slapen in het vliegtuig.
Bronnen: AD, Up in the Sky, Quest. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.