Remmen of doorrijden: wanneer mag je door het oranje stoplicht rijden?

13 november 2023
2 Min. leestijd

Herken je dat? De stoplichten staan op groen, jij rijdt met de auto door en plots springen de stoplichten toch op oranje. Geef je dan nog gas, of kies je ervoor om vol in de ankers te schieten? Het is afhankelijk van de situatie wanneer je door het oranje licht mag rijden. Wij leggen in dit artikel uit hoe het zit.

Het oranje of gele licht

In de volksmond noemen we de kleur oranje, maar officieel is het stoplicht waar we het over hebben geel. Het is de kleur die wordt getoond tussen de overgang van groen naar rood. Met de bedoeling dat bestuurders er extra alert op zijn dat het licht straks rood wordt. In het buitenland wordt de kleur zelfs ook gebruikt tussen de overgang van rood naar groen. Hoe dat zit lees je op MAX Vandaag.

Wanneer moet je stoppen?

Het is de bedoeling om de auto af te remmen wanneer het oranje licht zichtbaar is. Is het niet haalbaar om voor de stopstreep af te remmen? Dan mag je nog doorrijden. Anders is het altijd de bedoeling om te remmen. Kun je veilig stoppen? Dan ben je dat dus verplicht om te doen.

Geef geen gas bij

Geef je juist extra gas, omdat je denkt hiermee nog door het oranje licht te rijden? Dit is strafbaar. De regel is dat je alleen door dit licht mag rijden als het niet anders kan. Als het duidelijk is dat je voldoende tijd had om te remmen, kun je alsnog een boete krijgen.

Let wel op: kijk altijd eerst in de binnenspiegel voordat je op de rem trapt. Zo weet je zeker dat de bestuurder achter je jou ook heeft gezien.

Toch door rood gereden?

Je kunt dus het best remmen zodra dat nog mogelijk is. Kies je ervoor om door te rijden, maar springt het licht al op rood? Dan ben je te laat. Als de politie of een flitspaal jou betrapt op deze verkeersovertreding, kost de boete 280 euro exclusief administratiekosten.

De regels over het oranje stoplicht gelden overigens ook voor fietsers. Ben je te laat, dan krijg je ook hier een boete voor rijden door rood licht.

Bronnen: ANWB, Veilig Verkeer Nederland, AD, Wetten Overheid. Foto: Shutterstock. 

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Trum
    Trum

    Als je dan weet dat het eigenlijk geel is en niet oranje, gebruik dan ook geel in de tekst!
    En dat 'stoplicht' dat heet een verkeerslicht!
    Een oranje stoplicht is toch geen touw aan vast te knopen?
    Een geel verkeerslicht is te begrijpen omdat dat de juiste termen zijn.
    Rood is stoppen! Andere kleuren hebben een andere betekenis.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!