Vanaf 3 april 2024 moet je bij Transavia betalen voor je handbagage (als het niet aan deze voorwaarden voldoet)

03 april 2024
2 Min. leestijd

Bij een vlucht met Transavia moet je vanaf 3 april 2024 betalen voor je handbagage als het niet onder je stoel past. Het krijgt ook meteen een andere naam: cabinebagage. De handtas gaat voortaan door voor handbagage (werd voorheen accessoire genoemd). Ook als de koffer of tas (samen) zwaarder dan 10 kilo is zul je ervoor moeten bijbetalen. Kortom, een vlucht wordt er niet alleen ietsje duurder op, maar ook en stuk ingewikkelder.

Wat mag er mee als handbagage?

Je handbagage in een vliegtuig is meestal een tas, rolkoffer of iets van een maximum formaat dat je meeneemt in het vliegtuig. Het verschilt per luchtvaartorganisatie hoeveel het is en hoe groot het mag zijn. Bij Transavia geldt vanaf nu: je mag 1 stuk cabinebagage (voorheen handbagage) en 1 stuk handbagage (voorheen accessoire) meenemen. Samen mag dit maximaal 10 kilo wegen. Hoe dat werkt lees je op hun website.

Wat is handbagage bij Transavia?

Bij Transavia mag de handbagage, dat hiervoor nog accessoire heette, een (laptop-, hand- of rug-)tas van maximaal 40 x 30 x 20 centimeter zijn. Dit mag gratis mee. In tegenstelling tot cabinebagage.

Wat is cabinebagage?

Cabinebagage heette voorheen handbagage bij Transavia. Nu moet je voor cabinebagage betalen. Het starttarief daarvoor is 10 euro. Nadat je een vlucht online selecteert bij de  luchtvaartmaatschappij, krijg je de optie om cabinebagage bij te boeken.

Kan ik de cabinebagage altijd bij me houden op de vlucht?

Er is niet genoeg plek om alle cabinebagage mee te nemen in de bagagevakken, daarom moet je nu een plek in deze rekken reserveren voor de vlucht. Mocht er geen plek zijn voor jouw cabinebagage, dan moet het alsnog in het ruim. Daar hoef je overigens niet extra voor te betalen.

Volgens Transavia voorkomt de nieuwe werkwijze dat vluchten worden vertraagd. Als degelijke bagage niet in de bagagebakken past, moet het uiteindelijk naar het ruim. Dat zorgt ervoor dat het vliegtuig later vertrekt.

Bronnen: RTL.nl, NU.nl, Transavia. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • mollerk
  mollerk

  Ik heb diabetes en mijn spullen voor mijn insulinepomp en mijn insuline zitten altijd in mijn handbagage, omdat insuline niet goed blijft in de bagageruimte.
  De infuusslangen enz. kunnen ook niet in de bagageruimte, want als mijn koffer zoek raakt heb ik een groot probleem.
  Hoe gaat dat als er geen ruimte meer is in de cabine bagage vakken? Het mag dus absoluut niet in de bagageruimte terecht komen.
  Moet ik dan medische bagage gaan opgeven?

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!