In het vliegtuig zit je over het algemeen met behoorlijk wat mensen in een relatief kleine ruimte. Om het leefbaar te houden tijdens de vlucht, is het goed om je aan een aantal (on)geschreven regels te houden. Maar wat zijn de vliegetiquette?
Vliegtuigetiquette
Waar er in de bus, veerboot en trein bordjes met huisregels zichtbaar zijn, is dat in het vliegtuig niet het geval. Gek eigenlijk, want vaak verblijf je er langere tijd. Een aantal regels om het reiscomfort te verhogen, zijn dus ook hier geen overbodige luxe. Maar zijn er regels over hoe je je moet gedragen in een vliegtuig? We zetten de vliegtuigetiquette, de (on)geschreven regels voor je op een rij.
Stoel niet zonder aankondiging naar achteren
Misschien heb je het al eens meegemaakt dat je je drankje op het uitgeklapte tafeltje voor je hebt neergezet, en iemand spontaan de stoel naar achteren gooit. Met een beetje pech ligt de inhoud van het drankje over jou heen. Of je telefoon of laptop die je net had geïnstalleerd valt van het tafeltje af. Om nog maar niet te spreken over de beperking in beweegruimte. Het is dus wel zo netjes dat degene voor je even bij je checkt of het mogelijk is om de stoel naar achteren te klappen. Dit geldt natuurlijk ook voor jou en jouw achterbuur.
De armleuning en middelste stoel
De persoon die de middelste stoel heeft, heeft in verhouding al vrij weinig beweegruimte. Als de personen aan het gangpad en het raam dan ook nog de armleuningen proberen te bemachtigen, wordt het wel heel krap. Het is dus wel zo eerlijk dat de persoon in de middelste stoel gebruik maakt van de leuning links en rechts van hem. Degene bij het raam kan gebruik maken van de leuning links aan het raam, degene aan het gangpad de rechter leuning aan het gangpad.
Raampje open of dicht?
De reiziger met de stoel bij het raam heeft de mogelijkheid om deze middels het schuifje te verduisteren of niet. Toch is het wel zo netjes om een beetje rekening te houden met de medepassagiers. Bevinden de anderen in de rij zich in dromenland? Wek ze dan niet met een dosis fel licht. Overleg of de rest akkoord is met het verduisteren van het raam. Op veel nachtvluchten of vluchten waarbij de bestemmingstijd wordt gesimuleerd, gaan de ramen dicht om de reizigers te laten wennen aan het ritme van de bestemming. Dan verzoekt het cabinepersoneel om het schuifluik dicht te doen of juist open.
Huilende baby en klierende kinderen
Aan een huilende baby kunnen de (kersverse) ouders zelf ook niet zoveel doen. En waarschijnlijk vinden zij het nog erger dan jij, dat hun kroost het op een brullen zet. Enig medeleven en geduld is daarom op zijn plaats. Zijn er echter klierende en luidruchtige kinderen aanwezig, die niet tot de orde worden geroepen? Dan kun je de ouders aanspreken.
(Hand)bagage te groot en proppen
Luchtvaartmaatschappijen zijn heel duidelijk over het meenemen van (een specifiek aantal stuks) (hand)bagage en de juiste afmetingen. Ga van tevoren na wat je per maatschappij aan (hand)bagage mee mag nemen. Dan kun je niet voor verrassingen komen te staan bij het inchecken. Klopt het gewicht en de afmeting niet, dan kost dit onnodig tijd. Niet alleen voor jouzelf, maar ook voor de medepassagiers. Dat geldt ook voor de handbagage. Houd je aan de afmetingen, dan past het gewoon in de daarvoor bestemde bergruimte boven de stoelen. Volg nauwkeurig de instructies van het personeel over het verdelen van de handbagage. Dat scheelt tijd en ergernissen. Prop je tas niet in de bergruimte. Dat gaat ten koste van je eigen spullen en die van een ander.
Alle luchtvaartmaatschappijen geven op hun websites aan wat de maximale afmetingen en gewicht van (hand)bagage moet zijn.
Schoenen uit en voeten in de lucht
Zeker tijdens een lange vlucht kan het fijn zijn om je schoenen uit te doen. Het is echter een stuk minder prettig voor medepassagiers als er zich een behoorlijk sterke lucht door de ruimte verspreidt. Weet je van jezelf dat je schoenen, of voeten, nogal snel ruiken? Houd je schoenen dan aan. En houd voeten hoe dan ook bij je, in plaats van deze op de armleuning van de stoel voor je te leggen.
Eten en drinken
Over sterk ruikende dingen gesproken: eten en drinken met een opmerkelijke geur kun je het beste thuis laten. Er zijn genoeg snacks en dranken die je kunt nuttigen, die geen overlast geven. Wil je weten wat je wel en niet mee mag nemen? In dit artikel zetten we het op een rij.
Blijf kalm
Niet iedereen voelt zich op zijn of haar gemak in een vliegtuig. Houd er daarom rekening mee dat mensen sneller geïrriteerd kunnen zijn en reageer hier rustig op. Uiteraard kun je op een ontspannen toon aangeven dat iemand niet tegen je hoeft te snauwen, maar het is voor niemand een pretje als passagiers ruzie met elkaar gaan maken.
Dringen in het gangpad
Als het vliegtuig dan eindelijk is geland op de plek van bestemming, wil iedereen het liefst zo snel mogelijk naar buiten. Dit gaat echter een stuk moeizamer als alle passagiers tegelijkertijd hun spullen pakken en zich in het gangpad een weg naar de deur dringen. Ga daarom per rij naar buiten en wacht rustig op je beurt.
(Bron: National Geographic, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Wat te doen als je buurvrouw de armleuning overschrijdt met haar lichaamsomvang naar jouw ruimte toe.