Een regenbui is nooit leuk op de camping, maar het kan altijd een keer voorkomen tijdens de vakantie. Maar wat als er sprake is van hevige regenval of er zelfs overstromingen optreden? In dit artikel leggen we uit wat je dan het beste kunt doen als je op de camping staat.
Lees je vooraf in
Het is belangrijk om je vooraf in te lezen over het klimaat en de weersverwachting van je vakantiegebied. Natuurlijk kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, maar je bent in ieder geval tot op zekere hoogte voorbereid. Op basis van de weersverwachting kun je al maatregelen treffen. Zo kun je bijvoorbeeld je tent verstevigen of verhogen, bepaalde spullen verplaatsen en laaggelegen gebieden in de buurt van het water vermijden.
Noodweer verwacht?
Als er noodweer wordt verwacht in de regio waar je naartoe reist, is het verstandig om vooraf het reisadvies van Nederland Wereldwijd te bekijken. Dat is de website waarop de overheid reisadviezen uitgeeft. Bij code groen is er niets aan de hand, bij code rood is het advies om er niet naartoe te reizen. Bij code geel en oranje is er sprake van een grijs gebied. Je kunt bij code geel reizen, maar er zijn wel veiligheidsrisico’s. Bij code oranje kun je beter alleen noodzakelijke reizen laten doorgaan. De kleurcode kan om verschillende redenen veranderen, bijvoorbeeld vanwege oorlogen, criminaliteit of de weersomstandigheden. Raadpleeg daarnaast ook lokale weerapps en nieuwszenders, omdat de kleurcodes niet alleen over het weer gaan.
Of je nog kosteloos kunt annuleren als je vanwege noodweer liever niet gaat, is afhankelijk van je annuleringsverzekering en waar je geboekt hebt.
Wat als je er al bent?
Er zijn genoeg voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen als er noodweer verwacht wordt. Maar wat als je al op een camping bent en noodweer ineens toeslaat? MAX Vandaag geeft in een eerder artikel tips voor als het hard regent of zelfs onweert. Je kunt bijvoorbeeld een waterdicht tentdoek gebruiken, een geultje graven en een extra grondzeil plaatsen.
Wanneer er sprake is van overstromingen, zijn de hierboven genoemde maatregelen niet meer voldoende. Je moet dan hoogstwaarschijnlijk zo snel mogelijk weg van de camping. Het is belangrijk om de lokale berichtgeving in de gaten te houden en de instructies van lokale autoriteiten of campingpersoneel op te volgen. Zij weten wanneer evacuatie nodig is en helpen daarbij.
Je kunt ook zelf evacueren als hier nog geen officiële berichten over zijn. Doe dit bijvoorbeeld als je een onveilig gevoel hebt of bang bent om vast te komen zitten. Neem in dat geval enkele belangrijke spullen mee en verlaat de camping per auto of te voet. Het is altijd verstandig om vooraf aan iemand te laten weten waar je naartoe gaat. Verplaats je hoe dan ook naar een hoger gelegen gebied en beweeg weg van het water. Vermijd indien mogelijk diep en stromend water tijdens de evacuatie.
Houd rekening met een snelle evacuatie
Bij acute dreiging kan een snelle evacuatie noodzakelijk zijn. Je hebt op dat moment niet de tijd om je spullen rustig te verzamelen. Zorg er daarom voor dat je enkele belangrijke spullen binnen handbereik hebt liggen, zodat je deze meteen mee kunt nemen indien nodig. Denk bijvoorbeeld aan identiteitskaarten, verzekeringspapieren en een zaklamp. Eventueel kun je ook een EHBO-pakket, drinkwater en een schoon setje kleding klaarleggen.
Bronnen: MAX Vandaag, Archief, NKC, Rijksoverheid, Nu.nl, Campingbeleving en Hart van Nederland. Foto: Fsendek/Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.