Zoveel contant geld mag je bij je hebben op vakantie

29 april 2024
3 Min. leestijd

Ga je op vakantie? Dan is het geen slecht idee om contant geld op zak te hebben. Je weet immers niet of je overal kunt pinnen, en mocht er iets met je pinpas gebeuren is het fijn om wat fysieke geld achter de hand te hebben. Maar hoeveel contant geld mag je eigenlijk meenemen op vakantie? We zochten het uit.

Waarom is contant geld handig op vakantie?

In Nederland zijn we gewend dat we (bijna) overal kunnen pinnen. Maar dat wil niet zeggen dat dit op jouw vakantiebestemming ook zo is. Soms moet je bij aankomst in een hotel contant de borg betalen, of kun je niet pinnen op de luchthaven. Het is daarom verstandig om wat contant geld op zak te hebben, zodat je na een lange reis niet nog onverwacht op zoek moet naar een geldautomaat. Tip: ga je naar een land met een andere valuta? Regel dan voorafgaand aan de reis alvast wat contant geld bij een geldwisselkantoor.

Hoeveel contant mag je in totaal bij je hebben?

Er is geen limiet aan hoeveel contant geld je op zak mag hebben op vakantie. Wel is het belangrijk dat je bij een waarde hoger dan 10.000 euro aan liquide middelen, waar geld onder valt, aangifte doet. Aangifte doen is verplicht voor mensen die vanuit een EU-land buiten de Europese Unie reizen, of andersom. Heb je cash geld in een andere valuta? Dan geldt hetzelfde als de waarde omgerekend 10.000 euro of hoger is.

Let op: je mag dus binnen de EU zonder aangifte te doen met een bedrag van 10.000 euro contant of hoger reizen. Wel mag de douane jou vragen om alsnog een zogenaamde ‘kennisgevingsaangifte’ te doen, dit is dan verplicht.

Moet ik belasting betalen over het contant geld dat ik meeneem op vakantie?

Nee, je hoeft geen belasting te betalen over het geld dat je meeneemt op vakantie. Dit is ook zo als het bedrag 10.000 euro of hoger is, en het geldt voor een reis zowel binnen of buiten de EU. Het gaat erom dat de douane moet weten dat je dit bedrag bij je hebt.

Wat moet ik doen als ik (meer dan) 10.000 euro cash geld meeneem buiten de EU?

Voor een reis vanuit de EU naar een niet-EU-land moet je dus aangifte doen als het contante bedrag hoger ligt dan 9.999,99 euro. Je kunt aangifte doen via dit formulier van de Belastingdienst. In het land waar je naartoe reist kan het ook verplicht zijn om aangifte te doen als je een grote som contant geld meeneemt. Controleer dit altijd van tevoren.  Doe je geen aangifte, of blijkt deze niet correct te zijn ingevuld? Dan riskeer je een boete van minimaal 1.000 euro tot maximaal € 21.750. Je kunt er zelfs gevangenisstraf voor krijgen. Ook is de douane niet verantwoordelijk voor het missen van je vlucht als de aangifte niet klopt.

Heb je nog wat buitenlands geld over na de vakantie? Dit kun je ermee doen.

Bronnen: Belastingdienst, Nederland Wereldwijd, GWK Travelex. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!