Staking KLM afgewend: piloten leggen op maandag 25 september werk niet neer

22 september 2023
2 Min. leestijd

Komende maandag, 25 september 2023, wilden piloten van KLM een uur gaan staken, heeft vakbond VNV laten weten. Op deze wijze hopen ze een betere cao af te dwingen. De staking zou om 11.00 uur beginnen, daarna is het de bedoeling om het werk weer op te pakken.

Update: inmiddels is er een cao-akkoord op hoofdlijnen gesloten. De staking is hierdoor afgewend.

Wat is er aan de hand bij KLM?

De verwachting is dat zo’n 50 tot 100 piloten zullen staken. Wel moedigt de voorzitter van VNV Camiel Verhagen aan om desnoods over te werken, zodat vertragingen worden beperkt. “We begrijpen dat het vervelend is voor vertrekkende reizigers. Maar overleg met KLM komt onvoldoende in beweging. Daarom moeten we deze stap helaas zetten”, zegt Verhagen.

Wat zijn de gevolgen?

Door de staking bestaat de kans dat 15 vluchten vertraagd raken, aldus Verhagen. Eerder in september 2023 kwamen FNV en CNV samen met KLM tot een cao-akkoord. Met VNV is dat dus nog niet het geval, maar Verhagen staat er nog steeds voor open om er voor maandag met KLM uit te komen. Als VNV toch niet tot een akkoord komt met de luchtvaartmaatschappij, volgen een week later (maandag 2 oktober 2023) mogelijk verdergaande acties, meldt Verhagen.

In een reactie laat KLM weten dat personeel dat al onderweg is tussen 11.00 en 12.00 uur wel zal doorwerken.

Bron: ANP, VNV. Foto: Shutterstock.

Wil je op de hoogte zijn van het laatste vakantienieuws?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!