Gebruik je wel eens een e-step? Let dan goed op dat hij voldoet aan de eisen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Alleen met een goedgekeurde e-step mag je de openbare weg betreden. De regels voor het gebruiken van de elektrische step zijn namelijk vrij streng. Slechts een paar zijn goedgekeurd.
Steeds meer bekeuringen
In 5 jaar tijd is het aantal boetes voor het illegaal rijden op een e-step meer dan vervijfvoudigd. Met name in Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn de meeste bekeuringen uitgedeeld. De reden? Omdat de meeste van deze e-bikes niet zijn goedgekeurd door de RDW, blijkt uit onderzoek van Beslist.nl.
Forse boete
In Zuid-Holland zijn 73 procent meer bekeuringen uitgedeeld dan het jaar daarvoor. In Noord-Brabant gaat dat om 56 procent. Wanneer je een boete krijgt voor het rijden op een niet goedgekeurde e-step kost je dat zo’n 410 euro.
Vereisten voor een goedgekeurde e-step
Alleen e-steps met grote banden en stepjes met zitjes zijn goedgekeurd. Dit geld ook als een step alleen ‘stepondersteuning’ heeft. Daarnaast mag de step maximaal 25 kilometer per uur rijden en moet het voorzien zijn van goede verlichting. Je moet minimaal 16 jaar zijn om het voertuig te mogen besturen.
In Nederland hoef je voor het gebruik van een e-step geen rijbewijs te bezitten. Je bent niet verplicht tot het dragen van een helm en een kentekenplaat is (nog) niet nodig.
Nieuwe regels in de toekomst
In 2023 of 2024 moet er een nieuwe regelgeving zijn voor elektrische steps. Zo moet het dan mogelijk zijn het voertuig te verzekeren net als een brom- of snorfiets. Ook moeten de nieuwe regels dan betrekking hebben op het vermogen van de step en zal een kentekenplaat wordt verplicht.
E-step op vakantie
Als je op vakantie gaat is de kans dat je e-steps tegenkomt groot. Vaak zie je ze overal staan in grote steden. Per land verschilt de regelgeving omtrent e-steps. Zo ben je soms verplicht tot het dragen van een helm, of geldt er (g)een minimumleeftijd.
Toch is het belangrijk dat je je er bewust van bent dat je op dit moment nog niet verzekerd bent wanneer je schade toebrengt aan anderen. Dat kan soms flinke kosten met zich meebrengen. Het is nog wachten op eenduidige Europese regelgeving voordat je voor dit soort zaken bent verzekerd.
Bronnen: RTL Nieuws, Rijksoverheid, Beslist.nl. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.