Snel door de beveiligingscontrole op Schiphol? Je kunt nu een tijdslot reserveren

07 april 2023
2 Min. leestijd

Voortaan kunnen vliegtuigpassagiers een tijdstip reserveren voor de beveiligingscontrole op Schiphol. Hiermee hoopt de luchthaven dat mensen minder lang in de rij hoeven te staan en dat ze ook niet te vroeg komen. Het tijdslot is voorlopig alleen mogelijk voor vluchten binnen het Schengengebied. Andere bestemmingen zullen ”snel volgen”, staat op de website van de luchthaven.

Lange wachttijden en gemiste vluchten

In 2022 is er een enorme drukte op Schiphol. Passagiers staan uren in de rij en op piekdagen missen sommige mensen zelfs hun vlucht. Daarom wilt de luchthaven dat passagiers een tijdslot reserveren voor de security. Zo weten mensen wanneer ze aan de beurt zijn en komen ze niet uit voorzorg eerder dan wordt aangeraden. Hiermee hoopt Schiphol extra drukte te voorkomen.

Nu alleen nog het Schengengebied

In Europa hebben de meeste landen het Schengenverdrag getekend. Hierdoor is vrij verkeer mogelijk tussen alle aangesloten landen. Zo zijn er geen paspoortcontroles nodig en gelden er bij al deze landen dezelfde visumregels. Wil je weten hoe dat ook al weer zit? Eerder schrijven wij over Schengengebied. Naar verwachting zal het tijdslot binnenkort ook mogelijk worden voor vluchten naar andere bestemmingen buiten deze zone. Schiphol is de 4e grote luchthaven die het reserveren van de beveiligingscontrole mogelijk maakt.

Update: inmiddels is het reserveren van een tijdslot mogelijk voor alle bestemmingen.

Alléén beveiligingscontrole

Het kiezen van een tijdstip kan op dit moment alleen voor de security. Dit betekent dat je alsnog ruim van tevoren op de luchthaven aanwezig moet zijn voor het inchecken en de afhandeling van bagage.

Hoe werkt het reserveren?

Het tijdslot voor de beveiligingscontrole is gratis en kan worden gereserveerd via de website of app van Schiphol. Je krijgt dan een bevestigingsmail met een QR-code. Deze kun je laten scannen bij de luchthaven. De medewerker zal je daarna naar het juiste toegangspunt verwijzen voor de controle.

Bronnen: ANP, Schiphol. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!