Gaan jouw oren dicht tijdens het vliegen of rijden in de bergen? Je bent niet de enige en het kan soms zelfs heel pijnlijk zijn. Maar wat kun je doen om het te voorkomen en de pijn te verminderen? Kauwgom kauwen, geeuwen of toch je neus dichthouden? Wat helpt wel en wat niet?
Waarom gaan je oren dicht?
Het is behoorlijk onaangenaam als je oren dichtklappen in de bergen of tijdens het vliegen. Soms klappen ze snel weer open, maar het komt ook voor dat mensen er nog uren of dagen last van hebben. Knap vervelend als je met het vliegtuig op vakantie gaat en de eerste dagen van je vakantie met dichte oren of zelfs oorpijn rondloopt. De oorpijn ontstaat door een veranderende luchtdruk. Bij het stijgen ontstaat er overdruk achter het trommelvlies, bij het dalen juist onderdruk. In beide situaties vermindert de beweeglijkheid van het trommelvlies, waardoor je tijdelijk minder goed hoort.
In een vliegtuig heeft de cabinedruk ook invloed op of je oren wel of niet dichtklappen. Cabinedruk is het kunstmatig reguleren van de luchtdruk om deze comfortabel en veilig te maken voor mensen om in te verblijven. Bij een lage cabinedruk of grote drukverschillen is de kans groter dat je last krijgt van je oren. Als de drukverschillen langzaam veranderen, is de kans op oorklachten kleiner. Het helpt hierbij als de piloot het vliegtuig geleidelijk laat stijgen of dalen. Vooral tijdens een snelle daling krijgen veel mensen last van hun oren.
Kun je de oorpijn en het dichtgaan van de oren voorkomen?
De meeste vakantiegangers doen er alles aan om de vervelende oorpijn te voorkomen of verminderen. Wie er gevoelig voor is, heeft doorgaans meer pijn bij het vliegen. In de bergen gaan de oren vaak alleen dicht. Om het dichtgaan te voorkomen kauwen veel mensen op kauwgom of zuigen op snoepjes. Er zijn ook mensen die voortdurend gaap- of slikbewegingen maken, hun neus dichthouden tijdens het dalen of speciale oordoppen gebruiken. Maar helpen al die methodes wel echt? Uit onderzoek blijkt dat de speciale oordoppen niet helpen tegen oorpijn. Ze zorgen weliswaar voor geluidsdemping, maar voorkomen niet de oorpijn die je door de veranderende luchtdruk ervaart.
De andere methodes kunnen wel allemaal effectief zijn: geeuwen, ergens op kauwen of iets drinken. Doe dit vooral tijdens het stijgen en dalen, bij voorkeur elke minuut. Met deze tips kun je de pijn verminderen, maar het is onwaarschijnlijk dat het de klachten helemaal wegneemt. De laatste tip om de oorpijn te verminderen is om niet te slapen tijdens het opstijgen en landen. Dus sluit niet direct de ogen wanneer je zit. Als je wakker blijft, kun je namelijk slikken en geeuwen. Het is ten slotte ook niet lekker wakker worden met hevige oorpijn. Eenmaal in de lucht, dan kun je natuurlijk wel gaan slapen.
Bronnen: Hoorzaken, Pubmed, Gezondheidswetenschap, Benu. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.