Steeds meer mensen betalen hun parkeerkosten via een parkeerapp in plaats van via een parkeerautomaat op straat. Je hebt er alleen een mobiele telefoon voor nodig en je moet een app downloaden. Dat maakt het erg gebruiksvriendelijk. Maar wat zijn verder de voor- en nadelen van parkeerapps? En welke kun je het best gebruiken?
Wat is een parkeerapp?
Je kunt een parkeerapp downloaden op je mobiele telefoon. Door deze app toestemming te geven tot je GPS, ziet deze altijd waar je bent. De app stelt op basis van je locatie vast in welke parkeerzone je staat en of je daar moet betalen. Als dat laatste het geval is, kun je de app aanzetten. De parkeermeter gaat dan automatisch lopen. Zodra je wegrijdt, stop je de parkeeractie. Je hebt dus geen fysiek kaartje meer nodig, maar hoeft slechts je kenteken in te voeren in de parkeerapp. 1 keer per maand wordt het geld van al je parkeeracties samen afgeschreven van je bankrekening.
De voordelen van parkeerapps
De grootste voordelen van parkeerapps zijn dat ze tijd besparen en je nooit te veel betaalt. Je hoeft niet in de rij te staan voor een parkeerautomaat en kunt simpelweg met één druk op de knop een parkeeractie starten. Dat je niet naar een parkeerautomaat hoeft, is ideaal voor mensen die minder mobiel zijn. Daarnaast hoef je niet op voorhand te bepalen hoelang je blijft staan. Je betaalt dus alleen voor de exacte tijd dat je er hebt gestaan.
Zijn er ook nadelen?
Er zijn helaas ook enkele nadelen aan parkeerapps. Je betaalt namelijk per parkeeractie transactiekosten aan de app. Om niet telkens deze kosten te hebben, kun je bij sommige aanbieders een abonnement afsluiten. Of dit de moeite waard is, hangt af van hoe vaak je er gebruik van maakt. Verder moet je er altijd aan denken om de parkeeractie te stoppen als je wegrijdt. Anders blijven de parkeerkosten gewoon doorlopen. Een ander risico is dat je GPS-signaal een fout maakt, waardoor je voor de verkeerde parkeerzone betaalt. Dit komt gelukkig weinig voor, maar het is wel raadzaam om dit goed te controleren.
Deze parkeerapps zijn het voordeligst
Easypark is de meest gebruikte parkeerapp in Nederland. Zij veranderen echter per 1 mei 2025 hun tarief, waardoor veel klanten op zoek zijn naar een nieuwe app. Momenteel betaal je bij Easypark een vast tarief van 0,39 euro per parkeeractie. Vanaf 1 mei verandert dit naar 15 procent bovenop elke parkeeractie, met een minimum van 0,19 euro en een maximum van 7 euro. Je kunt voor 4,99 euro per maand een abonnement nemen waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van de app, zonder verdere kosten. Een abonnement is volgens de ANWB verstandig voor mensen die meer dan 2 keer per week met de app parkeren. Zo’n abonnement kost bij Ease2Pay met 1,49 euro per maand het minst. Stadsparkeren rekent hier maandelijks 2,50 euro voor en YellowBrick 3,99 euro.
Parkeer je slechts incidenteel en neem je liever geen abonnement? Dan kost het bij Ease2Pay 0,19 euro per parkeeractie, bij Stadsparkeren 0,30 euro, bij de ANWB (voor leden) 0,33 euro en bij Yellowbrick 0,49 euro. De parkeerapp van Q-Park is zelfs helemaal gratis, al kun je deze niet overal gebruiken. Dat geldt overigens ook voor Ease2Pay en Stadsparkeren, die respectievelijk in 140 en 165 Nederlandse gemeenten te gebruiken zijn.
Bronnen: MAX Vandaag, Consumentenbond, Telegraaf, ANWB, Q-Park, Yellowbrick en Seniorweb. Foto: Shutterstock
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.
Wanneer je klant bent bij de Rabobank kan je beter de Rabo-Parkeren-App gebruiken. Die is echt goedkoop!!