Op deze vliegvelden zijn de 100 millimeter verpakkingen voor vloeistof in de handbagage verleden tijd

24 juni 2024
2 Min. leestijd

Als je vaker vliegt ken je deze regel wel: per persoon mag je maximaal 1 liter vloeistof, verdeeld in flesjes van maximaal 100 milliliter, meenemen in de handbagage. Tegenwoordig blijkt deze regel steeds minder van toepassing. Door vernieuwde techniek zijn luchthavens in staat om te kunnen scannen wat jij onderweg meeneemt. Dat scheelt gedoe voor zowel jij als reiziger als de beveiliging.

Update: Sinds 1 september 2024 zijn de 100 milliliter flacons toch weer verplicht. Alle Nederlandse luchthavens zijn verplicht zich aan de Europese richtlijnen te houden. Hier lees je daar meer over.

Hoe werkt de nieuwe techniek?

Met CT-scanners is het nu mogelijk om te zien wat voor een vloeistof er in een verpakking zit. Zo is het niet meer nodig om een maximum van 100 milliliter per verpakking te stellen. De scanners kunnen zelfs door een tas zien of iemand verboden vloeistoffen meeneemt. Dit scheelt tevens tijd, want de vloeistoffen hoef je niet volgens de oude methode eerst nog uit de tas of koffer te halen.

Hoe zit het met vloeistof per per vliegveld?

Ondanks dat de techniek het zo een stuk makkelijker maakt, kun je nog niet bij elk vliegveld in Nederland er vanuit gaan dat ze over deze moderne scanners beschikken. Op Eindhoven Airport staat deze apparatuur wel. Op Schiphol Airport en Rotterdam The Hague Airport staat hier nog niks over op de websites. Wel staat er op de website van Rotterdam Airport dat de maximum van 100 milliliter per verpakking en totaal 1 liter, slechts een advies is. Voor een vlucht vanaf Schiphol moet je ook nog je flesjes en zakjes afmeten. Wel valt er te lezen dat grotere verpakkingen wel mee mogen, alleen dan moeten deze wel worden goedgekeurd door de securitymedewerker en de scanner.

Wel is bekend dat een flesje water, ook met een grotere inhoud van 100 milliliter wel mee mag in de handbagage.

Kan ik de regel van maximaal 100 milliliter nu vergeten?

Nederlandse luchthavens raden af om er vanuit te gaan dat je meer dan 1 liter, in verpakkingen van 100 milliliter, kunt meenemen. Internationaal zijn luchthavens ook nog lang niet zover dat zij over de scans beschikken. Dit kan dan problemen geven bij de terugvlucht. Dan zul je alsnog je vloeistoffen moeten afwegen- en of meten, en kan het zijn dat je dingen moet weggooien.

Bronnen: Schiphol Airport, Hart van Nederland, Eindhoven Airport, Rotterdam-The Hague Airport. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Directtrack
    Directtrack

    Half Nederland vliegt van andere luchthavens. Geef aub standaard informatie over Groningen, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, Weeze, Charleroi, Luik en Brussel erbij.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!