Buitenlands geld over uit je vakantieland? Dit kun je ermee doen

02 oktober 2023
2 Min. leestijd

Ben je net terug van vakantie en heb je nog een paar vreemde munten of biljetten over? Vaak kun je er nog wel wat mee. Zo kun je er nog wat voor terugkrijgen, kun je er wat creatiefs mee doen of je wilt er gewoon vanaf. Wij leggen het uit wat je allemaal kunt doen.

Geld inwisselen bij een geldwisselkantoor

Je kunt je geld het beste inwisselen bij een geldwisselkantoor. Je kunt hier al het briefgeld inwisselen voor euro’s of andere valutasoorten. Echter mag je hier meestal geen muntgeld inleveren. Vaak zijn er geldwisselkantoren te vinden op stations en luchthavens.

 

Alle kleine beetjes helpen

Op de meeste luchthavens zijn collectezuilen aanwezig. Op deze plek kun je ook je buitenlands geld kwijt. Ondanks dat het bedrag dat je nog over hebt misschien maar weinig waard is, helpen alle kleine beetjes mee. Op Schiphol bijvoorbeeld, wordt jaarlijks bepaald naar welk doel het geld gaat. Dit staat op de zuilen vermeld. Je kunt ook op zoek gaan naar andere initiatieven die geld inzamelen voor goede doelen met niet gebruikte munten.

Munten weggooien

Heb je nog wat munt- of briefgeld over na een vakantie? Soms kan een flinke hoeveelheid munten/biljetten, verwaarloosbaar zijn bij de waarde van onze valuta. Bovendien betaal je bij het inwisselen van (munt)geld ook nog provisie over de waarde van het bedrag. Het kan daarom eenvoudiger zijn om de brieven of biljetten weg te gooien. Dit kan in de pmd-bak of in speciale inleverbakken.

Maar een souvenir van het geld

Is het geld dat je over hebt weinig waard? Dan kun je er ook wat creatiefs mee. Beplak een (kleine) bloempot met munten of lijst het briefgeld in. Zo heb je het onuitgegeven geld, als het ware toch nog besteed aan een souvenir. Daarnaast heb je elke keer als je ernaar kijkt weer een leuke herinnering aan de vakantie.

De waarde van vreemde valuta kan soms in vergelijking met de euro vrij laag zijn. Maar wist je dat de zorgkosten in het buitenland juist torenhoog kunnen zijn? Hoe dat zit en waar je rekening mee moet houden lees je hier.

Bronnen: Libelle, Afvalscheidingswijzer, GWK Travelex. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantietips?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Trum
  Trum

  Weggooien??? Een sierraad van maken???
  Het moet hier niet gekker worden!
  Beide is strafbaar. Ik verwacht in elk land van herkomst van dat geld. Dat geld is eigendom van de staat, dat heb je in bruikleen.
  Hoef je geen jurist voor te zijn om dat te begrijpen.
  Dat het gebeurt is nog tot daaraantoe, maar dat jullie dat adviseren is te zot voor woorden.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!