Camera’s in en om je gehuurde vakantiehuis, mag dat wel en wat kun je doen?

19 juni 2023
3 Min. leestijd

Je huurt een vakantiehuis, met grote tuin, eigen zwembad en jacuzzi en een mooie buitenkeuken. Eenmaal aangekomen blijken er overal beveiligingscamera’s te hangen, gericht op de tuin, op het zwembad en op de jacuzzi. Wat kan je dan doen?

Mogen camera’s op je vakantiebestemming?

Volgens de Europese privacywetgeving heb je het recht je onbespied te wanen. Daarnaast heeft een eigenaar van een vakantiewoning het recht zijn eigendom te beschermen, maar de maatregelen die daarvoor genomen worden moeten wel proportioneel zijn. Oftewel, je mag maatregelen nemen, maar die mogen niet overdreven zijn. En als je het vakantiehuis verhuurt, moeten potentiële huurders op z’n minst van tevoren op de hoogte zijn van de aanwezigheid van camera’s. Want camera’s verbieden gaat niet zomaar maar het moet heel duidelijk zijn voor vakantiegangers dat ze er hangen. Dan hebben ze voordat ze boeken een keuze.

‘Binnen geen camera’s’

Toch gaat het soms mis. De familie in de uitzending van 19 juni 2023 overkomt dit en schrikt enorm. Ze melden dat ze hier niet van gediend zijn aan de eigenaar die ze daar opvangt. Daarop reageert de eigenaar dat er binnen in het huis geen camera’s zijn.

Vuilniszakken over de camera’s

Als de eigenaar vertrokken is, is het eerste wat de familie doet vuilniszakken over de camera’s hangen. Sommigen hangen te hoog en daar zetten ze een plank tegen de camera aan die het zicht ontneemt. Binnen een uur staat de woedende eigenaar aan het hek van het terrein en eist dat de camera’s weer functioneel gemaakt worden. Dat doet de familie niet. In de advertentie van het geboekte huis stond tijdens het boeken nergens dat er op deze manier beveiligingscamera’s zouden hangen. Had de familie dit wel geweten, dan hadden ze nooit dit vakantiehuis geboekt.

De familie belt direct met de boekingssite en beklaagt zich over de camera’s. Maar het enige dat ze te horen krijgen is ‘stuur maar foto’s van de camera’s naar ons sos-mailadres’. Vervolgens horen ze niets meer. Diezelfde avond vinden ze de apparatuur op zolder waar de camera’s op aangesloten zijn. Ze trekken de stekker eruit en denken eindelijk te kunnen gaan genieten van een onbezorgde en boven alles onbespiede vakantie.

Water blijkt afgesloten

De volgende ochtend, het is 34 graden, komt er ineens geen water meer uit de kraan. De buren hadden wel water, maar de familie niet. Ze bellen met de verhuurder die stelt dat hij het water afgesloten heeft omdat zij de beveiligingscamera’s hebben uitgeschakeld. De familie zegt tegen de eigenaar dat ze de volgende ochtend zullen vertrekken. Ze hebben geen zin ongewild te figureren in een Big Brother huis. Na veel klagen heeft de familie uiteindelijk het geld van de boeking teruggekregen.

Nog steeds camera’s bij het betreffende vakantiehuis

Inmiddels heeft dit vakantiehuis op 1 van de verhuursites de tekst staan dat er een camerabeveiligingssysteem aanwezig is, maar dat deze geenszins de privacy van de gasten schendt. Privacy-expert Brenno de Winter noemt dit onzin. “Op het moment dat de familie de camera’s afplakte, kwam de eigenaar gelijk verhaal halen. Daardoor weet je gelijk dat ze actief meekijken met de camera’s. Als ik dit zelf zou aantreffen op mijn vakantieadres, dan draaide ik met gierende banden om. In de meeste vakantielanden is privacywetgeving. In het ene land wat strenger dan het andere maar er is een recht op privacy. En zeker op vakantie.”

Wil je meer tips over het huren of boeken van je vakantiehuis? Zo voorkom je dat je wordt opgelicht.

Ben je benieuwd naar meer tips over het boeken van een vakantie?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!