De reisstekker, in welke landen is het wel en niet nodig?

20 januari 2024
3 Min. leestijd

Als we op reis gaan, nemen we steeds meer elektrische apparaten mee. De telefoon, tablet, laptop een föhn, allemaal hebben ze een stekker. Op het Europese vasteland leidt dit niet vaak tot problemen, maar wat als je bijvoorbeeld naar Groot-Brittannië, Ierland of de Verenigde Staten gaat? Heb je een reisstekker, spanningsomvormer of reisadapter nodig op vakantie? 

Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig

Op het Europese vasteland hoef je geen reisstekker mee te nemen. De stopcontacten zijn allemaal van het type C, E, F of (in het geval van Zwitserland en Liechtenstein) H. Dat wil zeggen: met 2 ronde ingangen, horizontaal naast elkaar. De stekkers die wij in Nederland gebruiken, passen dus ook in deze stopcontacten. Ook voor landen als Rusland, IJsland, Marokko en Egypte heb je geen reisstekker nodig.

Voor Zwitserland en Liechtenstein is dat alleen het geval als je het veel gebruikte type C-stekker hebt. Ronde stekkers werken namelijk niet op die stopcontacten. In Italië en Denemarken zijn er soms afwijkende stopcontacten, al kun je die met een type C-stekker (zie de foto boven dit artikel) ook gebruiken.

Verenigd Koninkrijk en Ierland: reisstekker nodig

Als je naar Engeland gaat, voor een wandelvakantie bijvoorbeeld, kom je een heel ander type stopcontacten tegen. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland maken ze namelijk gebruik van het type G-stopcontacten, die níét aansluiten op onze type C-stekkers. Voor deze stopcontacten zijn geen alternatieven en heb je een reisstekker nodig. Dat geldt voor Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland. Hetzelfde geldt voor Malta, Cyprus, Singapore, Maleisië en delen van Afrika en de Arabische regio.

Noord-Amerika en Japan: reisstekker én mogelijk spanningsomvormer nodig

In Noord-Amerika (Canada, Verenigde Staten en ook voor stekkers in Mexico) en Japan is een reisstekker ook nodig. Bovendien geven de daar gangbare A- en B-stopcontacten bijna de helft minder spanning af dan de Nederlandse stopcontacten. Als je elektronische apparatuur uit één van die landen mee naar huis neemt, controleer dan goed hoeveel volt deze kan verdragen. De kans is aanwezig dat je thuis zo’n apparaat pas kunt gebruiken als je een spanningsomvormer hebt.

Kort samengevat: hoe verder je van het Europese vasteland bent, hoe groter de kans dat je voorbereidingen moet treffen.

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op die regel. Zo kun je in Brazilië met de meeste Nederlandse stekkers wel uit de voeten. Als je twijfelt, kun je via gespecialiseerde websites zien welke reisstekker je eventueel nodig hebt. Daarnaast zijn er universele stekkers, inclusief USB-ingangen voor de smartphone, op de markt.

Bronnen: Algemeen Dagblad, Wereldstopcontacten.nl, Top-x. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!