Een dip na de vakantie? Zo ga je ermee om

24 augustus 2023
3 Min. leestijd

Ben je er een paar heerlijke weken tussenuit geweest? Er komt een moment dat je vakantie tot zijn einde komt. Of je nu veel zin hebt om weer naar werk te gaan, of dat je er nog liever een week aan hebt vastgeplakt: het einde van een vakantie zorgt bij sommigen voor een (kleine) dip. Wij geven tips hoe je er beter mee om kunt gaan, of zelfs de dip kunt voorkomen.

Een dip na vakantie

De dip die je hebt na de vakantie, ook wel afterholidaydip genoemd, is geen officiële diagnose. Maar dat het fenomeen bestaat is zeker. Het gaat gepaard met somberheid en verdriet. Je kunt het zelfs vergelijken met een mild rouwproces, aldus bedrijfspsycholoog Jan Machek tegen NOS.

Afbraak van gelukshormonen

Een vakantie kan ervoor zorgen dat je geluksgevoel wat omhoog gaat, hiervoor zijn 8 dagen al genoeg. Door de ontspanning en minder stress, maak je meer gelukshormonen aan. Echter worden deze na de vakantie ook meteen weer afgebroken. Je stapt namelijk weer je ‘gewone’ hectische werkleven in. Bovendien merk je bij thuiskomst: er moet meer gebeuren dan normaal. Alle wassen van de vakantie moeten worden gedraaid, de tuin is in achterstallige staat en het huis kan ook weer een schoonmaakbeurt gebruiken. Dit bevordert de afbraak van de gelukshormonen.

 

Tips om je goed te voelen

1. Blijf de vakantie langer vasthouden

Ook al ben je weer druk bezig met het bijhouden van de propvolle inbox van je e-mail, je kunt het vakantiegevoel altijd nog wat langer vasthouden. Ga naar je werk even uit eten, maak een wandeling in een mooie omgeving of lees een boek.

2. Wanneer kan, plan of boek een nieuwe vakantie

Als je kunt uitkijken naar een nieuwe vakantie, of als je alvast wat inspiratie opdoet, heb je een leuk vooruitzicht om naartoe te werken. Dit maakt de weken of maanden daartussen een stukje dragelijker.

3. Wissel je vakantieverhalen uit met collega’s

Begin je eerste werkdag niet met het in 1 klap opvangen van al het achterstallig werk. Start de dag rustig op en begin een leuk gesprek over wat je hebt meegemaakt.

4. Ga niet uitzonderlijk vroeg slapen

Doordat je wat prikkelbaar bent, hoofdpijn hebt en/of slaapklachten ondervindt is het verstandig om op tijd te slapen. Maar ga niet uitzonderlijk vroeg. Het feit dat je soms wat vaker gaapt heeft niet altijd met vermoeidheid te maken. Ga dus op tijd als je het nodig hebt, maar verstoor je dag- en nachtritme niet, vooral als er sprake is van een jetlag.

Merk je dat je in meer of mindere mate last hebt van een dip na de vakantie? Het is gelukkig heel normaal. Maak je daarom geen zorgen en pak je normale (werk)leven weer rustig op, zo wen je er weer het snelst aan. Meestal ben je na een week alweer van het sombere gevoel af.

Bronnen: Omroep Brabant, NOS, happinez. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!